GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil meer en betere controle op landbouwgif

Brussel, 10 oktober 2007 - GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg stelde vandaag schriftelijke vragen aan de Europese Commissie over de controle op het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dit naar aanleiding van een rapport dat Milieudefensie en het Pesticide Action Network Europe vandaag presenteerden. Zij lieten door het Nederlandse onderzoeksinstituut TNO onderzoek doen naar bestrijdingsmiddelen op fruit.

Het fruit voor het onderzoek werd in de supermarkt van het Europees Parlement gekocht. De conclusies zijn volgens Buitenweg schrikbarend: "In de helft van het geteste fruit is illegaal landbouwgif gevonden. De concentraties bestrijdingsmiddelen in de geteste abrikozen, sinaasappelen en druiven overschreden de Europese normen. In de geteste aardbeien werd zelfs een in Europa verboden middel aangetroffen. In een eigen onderzoekje heb ik dit fruit gisteren nog gegeten. Je proeft er niets van en dat maakt het juist zo gevaarlijk".

Uit het onderzoek van de milieuorganisaties blijkt dat het wassen van fruit nauwelijks effect heeft op de schadelijkheid van bestrijdingsmiddelen die meestal in het product trekken en niet afwasbaar zijn. "Als je er zeker van wil zijn dat je fruit gezond is, dan moet je biologisch fruit kopen", aldus Buitenweg

Het betreft bestrijdingsmiddelen die kankerverwekkend zijn, hormoonverstorend werken of tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. Buitenweg wil meer en betere controle: "In Europa hebben we het vaak over strengere normen. Dat is goed, want we mogen mens en milieu niet aan onnodige risico´s blootstellen. Maar je hebt natuurlijk niets aan strenge normen als de handhaving ervan niet deugt. Er moet daarom meer en betere controle komen op het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de Europese Unie".

Buitenweg pleit daarom voor de invoering van een pesticidenpaspoort voor voedsel. "De producent moet daarop aangeven welke pesticiden zijn gebruikt en in welke hoeveelheid. Als producenten foutieve informatie verschaffen moet dat zwaar bestraft worden. Op die manier kan beter gecontroleerd worden of de producten voldoen aan de Europese normen. Bovendien is het zo voor de consument duidelijk wat die eet.

De Europese Commissie deed in 2006 ook onderzoek naar bestrijdingsmiddelen in voedsel. Toen bleek dat 3% van het voedsel in de Europese Unie te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen bevat. Zelfs in babyvoeding werden te hoge concentraties aangetroffen. "Dit is heel erg schokkend, omdat kinderen extra kwetsbaar zijn voor de gevolgen van pesticiden", aldus Buitenweg.

Uit het onderzoek van de milieuorganisaties bleek ook dat een kind van vijf jaar bij het eten van één van de geteste sinaasappelen al 70% van de acute dosis van de kankerverwekkende stof imazalil binnenkrijgt. Bij het eten van twee sinaasappelen met de aangetroffen concentratie imazalil heeft een 5-jarige kleuter daardoor een verhoogd risico op kanker.

In oktober debatteert het Europees Parlement in Straatsburg over het Europese bestrijdingsmiddelenbeleid.


---

Vragen van Kathalijne Buitenweg aan de Europese Commissie

Bent u op de hoogte van de resultaten van het onderzoek naar bestrijdingsmiddelen op fruit uit het Europees Parlement, die vandaag door Friends of the Earth Netherlands en het Pesticide Action Network Europe werden gepresenteerd?

Voor de test kocht Friends of the Earth Netherlands abrikozen, sinaasappels, appels, peren, 3 trossen druiven en aardbeien in de supermarkt van het Europees Parlement. Het onderzoek werd uitgevoerd door TNO Analytic Research Department en de conclusies waren schrikbarend. De helft van het fruit werd illegaal verkocht.

Uit de residumonsters bleek dat de concentraties bestrijdingsmiddelen in abrikozen, druiven en sinaasappelen de EC-MRL norm overschreden. Het betrof kankerverwekkende stoffen, pesticiden die onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken en de hormoonhuishouding van mensen in de war kunnen schoppen. De geteste aardbeien bevatten zelfs het in Europa illegale middel vinclozolin.

De te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen schadelijk voor de volksgezondheid, maar kunnen ook grote milieuschade veroorzaken. Ook in 2006 bleek uit uw eigen ´pesticides monitoring report´ dat 3% van het geteste voedsel de EC-MRL norm overschreed. Toen bleek ook dat zelfs een deel van de babyvoeding in Europa aanzienlijke concentraties pesticiden bevat.

Vragen:


1. Bent u het met mij eens dat de controle op het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de EU onvoldoende is?


2. Bent u het met mij eens dat we mens en milieu daardoor aan onverantwoorde risico´s blootstellen?


- Zo ja, wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat voedsel in de EU in de toekomst wel gaat voldoen aan de Europese EC-MRL norm? Welke aanvullende maatregelen gaat u nemen om ervoor te zorgen dat verboden middelen niet meer in de EU gebruikt gaan worden?


- Zo nee, waarom niet?


---

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa