Gemeente Bergeijk

Nieuwe monumentenverordening een feit 10-10-2007

24 september heeft de gemeenteraad van Bergeijk een nieuwe monumentenverordening vastgesteld. Deze gaat op 5 november 2007 in. De oude verordening zal op dat moment vervallen.

In de oude monumentenverordening had de eigenaar het laatste woord in de beslissing of een pand de status monument kreeg. Als de gemeente vond dat een pand beschermd moest worden en de eigenaar de monumentenstatus weigerde, kon deze vervolgens toch allerlei veranderingen aan een oud pand aanbrengen of het pand te slopen.

In de nieuwe verordening krijgen eigenaar en gemeente te maken met een wettelijke procedure: Wijst de gemeente een pand aan als monument, dan kan de eigenaar hiertegen bezwaar maken. Er volgt dan een wettelijke procedure. Deze procedure maakt vervolgens uit of een pand wel of geen monument wordt.

Het College van B & W stelde in het voorjaar als voorwaarde voor de nieuwe monumentenverordening dat er eerst een betere subsidieverordening zou worden gemaakt: "Wanneer je als gemeente panden een monumentenstatus geeft, moet de eigenaar subsidie kunnen krijgen om de panden ook in stand te houden", aldus het College. Deze subsidieverordening is nu in de maak. 5 november aanstaande is de nieuwe monumentenverordening van kracht. Het College heeft besloten om, totdat ook de subsidieverordening een feit is, alleen in noodgevallen panden aan te wijzen als monument.