Gemeente Bergeijk

Gemeente Bergeijk stelt bomenplan op 10-10-2007

Het college van B&W van gemeente Bergeijk heeft een bomenplan goedgekeurd. Een plan dat gaat over bomen en bosjes binnen en buiten de bebouwde kom met themas als betekenis van bomen, onderhoud, groeiplaats, bescherming, functies en status. Het gaat hierbij niet om bomen in aaneengesloten boscomplexen.

Een belangrijk thema is het voorstel om een bomenverordening op te stellen waarin een lijst is opgenomen met te beschermen bomen en bosjes, ook bij particulieren. Veelal gaat het om monumentale bomen en waardevolle bomen, die al eerder in kaart zijn gebracht. Bijzonder hierbij is dat de gemeente de particulieren wil helpen bij het onderhoud en bescherming van deze bomen door o.a. het oprichten van een bomenfonds. De bomen die niet op de lijst staan mogen dan meestal zonder vergunning gekapt of vervangen worden.

Met ongeveer 25.000 gemeentelijke bomen binnen en buiten de bebouwde kom heeft de gemeente Bergeijk een belangrijke beheertaak. Een gevarieerd areaal met o.a. leibomen dat bijdraagt aan het dorpse karakter. Maar ook bomen die wel eens (tijdelijk)overlast opleveren voor omwonenden en bedrijven. Men vergeet vaak dat bomen belangrijk zijn voor het welzijn van mens en dier. Zonder bomen geen leven.

Het bomenplan ligt momenteel ter inzage als onderdeel van besluitvorming door de gemeente Raad op 29 oktober a.s.