Gemeente Bergeijk

Bergeijk investeert in onderwijs en service aan burgers

10-10-2007

Afgelopen week presenteerde het college van B & W van Bergeijk de begroting 2008-2011 aan de Raad. Speerpunten: Investering in basis- en muziekonderwijs, een betere dienstverlening aan de burger, kavelruil, herinrichting van bedrijventerrein Het Stoom en herbestemming van De Ploeg.

Wethouder Leon Theuws: "We hebben een solide begroting opgesteld waarin Bergeijk investeert in kwaliteit en dienstverlening. De Perspectievennota heeft tot een goed debat met de Raad geleid. Dat heeft richting aan de begroting gegeven. In 2008 neemt het voorzieningenniveau in Bergeijk toe!"

Basis- en muziekonderwijs

Twee belangrijke punten van de begroting vormen het basis- en muziekonderwijs: de nieuwe school in Westerhoven nadert haar voltooiing en voor de bouw van een basisschool in Luyksgestel wordt in 2008 een voorstel gedaan. Met die laatste school is een investeringsbedrag gemoeid van 2,6 miljoen euro. In overleg met de schoolbesturen kijkt de gemeente welke mogelijkheden er zijn om woningbouwcorporaties bij de realisatie te betrekken.

Ook het muziekonderwijs krijgt een flinke impuls. Hieraan geeft Bergeijk voortaan 50.000,- per jaar meer uit. Resultaat: tweemaal zoveel jongeren kunnen van het muziekonderwijs gebruik gaan maken dan nu het geval is. Bergeijk investeert daarmee flink in haar jeugd.

Dienstverlening

Daarnaast is de dienstverlening aan de burgers één van de speerpunten van de begroting. De gemeente wil haar dienstverlening fiks verbeteren. Dit door de website te moderniseren zodat burgers daar voortaan probleemloos de juiste informatie kunnen vinden. Maar ook door de digitale dienstverlening in gang te zetten: het moet in de toekomst mogelijk worden dat burgers zaken als een paspoort of een bewijs van goed gedrag vanuit hun huis kunnen bestellen. Op die manier gaat Bergeijk mee met haar tijd en profiteert ze van de moderne ontwikkelingen. Bovendien voert de gemeente de omgevingsvergunning in: een vergunning die een groot aantal vergunningen vervangt en daarmee de service aan burgers en bedrijfsleven vergroot.

Kavelruilproject, ontwikkeling van Het Stoom en herbestemming van De Ploeg

In 2008 heeft de gemeente ook plannen die niet direct een beslag leggen op de financiële middelen, maar die wel van grote betekenis zijn voor Bergeijk. Zo gaat Bergeijk in 2008 verder met het haalbaarheidsonderzoek van de transformatie van bedrijventerrein Het Stoom. Hierbij onderzoekt zij de mogelijkheden om Diffutherm te verplaatsen en ruimte te maken voor meer woningen. Daarnaast is er het kavelruilproject. Daarmee wordt de landbouw versterkt en kunnen we natuurprojecten zoals De Keersop ontwikkelen. De omgeving, het milieu en de waterhuishouding gaan er flink op vooruit. En dan is er natuurlijk nog De Ploeg. In 2008 wordt gevierd dat Rietveld en Ruys vijftig jaar in Bergeijk zijn en probeert de gemeente in samenwerking met de nieuwe eigenaar WoonInc te komen tot een nieuwe bestemming van dit gebouw.

Een hoog voorzieningenniveau

Wethouder Theuws over de begroting: "Met deze begroting doen we veel voor de mensen van Bergeijk. De lasten voor de burgers stijgen in beperkte mate. De Raad plaatste bij de behandeling van de perspectievennota vraagtekens bij de verhoging van de OZB. Zij hoopte dat de bijdrage van het rijk zo hoog was dat we daarmee voldoende middelen zouden hebben om onze plannen waar te maken. Dat is niet het geval. Het College vindt toch dat de OZB-verhoging verantwoord is. Een huishouden is met dit nieuwe beleid 22,- euro per jaar meer kwijt. Daar krijgen zij een hoog voorzieningenniveau voor terug. Met dit geld investeren we in de kwaliteit van onderwijs en dienstverlening. Belangrijke punten, zeker voor kleine kernen. De Bergeijkse kinderen kunnen in eigen gemeente naar de muziekschool. Scholen die volledig bij de tijd zijn, blijven bewaard in de kernen, iets wat van wezenlijk belang is voor het dorpsgevoel. En Bergeijk gaat mee met haar tijd in de digitale dienstverlening. De burger krijgt met deze begroting waar voor zijn geld".