Nederlands Kanker Instituut



* Topsubsidie KWF naar NKI-AvL onderzoeker Daniel Peeper

Topsubsidie KWF naar NKI-AvL onderzoeker Daniel Peeper

10-10-2007

NKI-AVL onderzoeker dr. Daniel Peeper heeft een topsubsidie van 2 miljoen euro ontvangen van KWF Kankerbestrijding. De KWF-programmafinanciering is een nieuwe vorm van subsidie die wordt toegekend aan drie internationaal erkende toponderzoekers.

Hiermee behoort deze financiering tot de grootste voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland. Peeper ontvangt deze subsidie voor onderzoek naar melanoom, dat zal worden uitgevoerd in samenwerking met prof. Wolter Mooi (VUmc).

Periode van zes jaar
Het gaat om een persoonsgebonden subsidie voor een periode van zes jaar, waarmee onderzoekers in staat worden gesteld samenhangend en multidisciplinair onderzoek te verrichten. Het onderzoek overstijgt het niveau van deelvragen en bevordert de vertaling van fundamentele kennis naar daadwerkelijke toepassing binnen de kankerbestrijding. De selectie van de programmasubsidies is gebaseerd op advies van de Wetenschappelijke Raad van de Kankerbestrijding (WRK) en (inter)nationale deskundigen.

Peeper, als moleculair bioloog werkzaam bij het NKI-AVL sinds 1995, zal samen met klinisch patholoog Mooi o.a. door middel van genexpressie analyse het mechanisme onderzoeken dat betrokken is bij de ontwikkeling van een goedaardige moedervlek naar een melanoom, een agressieve vorm van huidkanker.

Nauwkeuriger diagnose
Met deze informatie kan bij de patiënt een nauwkeuriger diagnose worden gesteld, iets wat nu nog vaak lastig is. Daarnaast wordt er met diverse technieken gezocht naar nieuwe aangrijpingspunten voor de behandeling van melanoom. Tenslotte zal worden bekeken hoe de effectiviteit van de huidige therapie voor melanoom verbeterd kan worden.

10-10-2007 | Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis