Gemeente Smallingerland


* | 2007

* | Oktober

* | Onderzoek veiligheid winkelcentra

Onderzoek veiligheid winkelcentra

Studenten houden de komende tijd enquetes naar de veiligheid in en rond de Drachtster winkelcentra.

Dit najaar voeren studenten van de opleiding Integrale Veiligheid van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL), een onderzoek uit naar de veiligheid in en rond de Drachtster winkelcentra. Naast Drachten centrum wordt het onderzoek ook uitgevoerd bij de winkelcentra van De Drait, De Wiken, De Noorderpoort plus Handwerkerszijde en de Martin Luther King Boulevard.

Beleidsplan in de maak
Op dit moment werkt de gemeente aan een nieuw beleidsplan Integraal Veiligheidsbeleid 2007-2011. Het is de bedoeling dat hierbij ook het onderwerp "Veilig ondernemen" wordt meegenomen. Het onderzoek moet nader in beeld brengen hoe het met de veiligheid in en rond de Drachtster winkelcentra is gesteld. Op basis hiervan kunnen er aanbevelingen worden gedaan om de veiligheid van deze winkelgebieden verder te bevorderen.

Ervaringen van diverse groepen
Voor het onderzoek zullen naast ondernemers en medewerkers ook bezoekers en buurtbewoners worden benaderd. De centrale vraagstelling van het onderzoek is: hoe ervaren ondernemers, medewerkers, bewoners en passanten de veiligheid? Hierbij wordt o.a. onderzocht in hoeverre men overlast of criminaliteit ervaart, welke schade dit oplevert, of men bereid is aangifte te doen of preventieve maatregelen te treffen. Voor het onderzoek worden zowel mondelinge als schriftelijke enquêtes afgenomen. Daarnaast voeren de studenten ter plekke observaties uit, bekijken zij politiecijfers, doen ze literatuuronderzoek en houden ze uitgebreidere interviews.

De gemeente Smallingerland is opdrachtgever, onderzoekers van de NHL begeleiden het project. Dit alles in samenwerking met Politie Fryslân, de Stichting Veiligheidszorg Smallingerland (SVS), het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing, en de winkeliers (H&I en de samenwerkingsverbanden van de wijkwinkelcentra en de MLK Boulevard).