Gemeente Den Haag

Den Haag was trots en Anton Corbijn ook: de première van Corbijns filmdebuut Control in Pathé Buitenhof op 9 oktober was een succes. Het is goed om weer in Den Haag te zijn aldus Corbijn, één van Nederlands meest succesvolle fotografen. Ik vertrok 28 jaar geleden vanuit Den Haag naar Engeland om fotos te maken van de band Joy Division. Ik voel me vereerd mijn film over deze band als eerste in Den Haag te tonen aan het Nederlandse publiek.

Anton Corbijn koos Den Haag om zijn film in Nederland te introduceren, vanwege zijn bijzondere band met de stad. Zo ontwierp Corbijn op verzoek van de gemeente het nieuwe beeldmerk van de stad. Hierin wordt Den Haag, met al haar kenmerken zoals zee, duinen, vrede, vrijheid én de Victory Boogie Woogie verbeeld. Binnenkort komt Corbijn bovendien ook weer in Den Haag wonen.

Vele prominenten kwamen af op Corbijns filmdebuut Control waaronder Prinses Laurentien, Golden Earring, Rutger Hauer en Di-rect. Pierre Wind, de bekende Haagse kok en vriend van Corbijn, wist de zaal met zijn hyperactieve wijze van presenteren in de stemming te brengen. Frits Huffnagel, wethouder City Marketing, droeg Corbijn vanaf het podium namens Den Haag een warm hart toe. Corbijn ontving na de vertoning van de film een staande ovatie van de volle zaal.

Na de film spraken Corbijn en Alexandra de zaal trots en bescheiden toe en bedankten betrokkenen, waarna het feestje verder ging in Het Paard. Daar kreeg Peter Hook, voormalig gitarist van Joy Division, de gasten aan het dansen. Corbijns fotos van de film vormden het decor.

Control: tragisch levensverhaal van popidool
De film vertelt het levensverhaal van de Britse Joy Division zanger Ian Curtis die zelfmoord pleegde toen hij 23 jaar was. De talentvolle Curtis is verscheurd door zijn intense liefde voor twee vrouwen en vecht tegen zijn epilepsie. De weg naar de roem valt hem zwaar. Aan de vooravond van de eerste Amerikaanse tournee komt Curtis leven op een tragische manier ten einde. De film is gebaseerd op het boek dat zijn weduwe Deborah hierover schreef. Hoofdrollen worden gespeeld door Sam Riley, Samantha Morton en Alexandra Maria Lara.

De film Control ontving al meerdere prijzen. Tijdens het internationale filmfestival in Cannes 2007 ontving Control in mei dit jaar de prijs Label Europa Cinéma voor 'Beste Europese film' van de Quinzaine en de prijs Regards Jeunes voor 'Beste Debuterende Regisseur'. Onlangs is de film ook bekroond tijdens het Edinburgh International Film Festival met de Michael Powell Award voor 'Best New British Feature Film' en hoofdrolspeler Sam Riley kreeg de PPG Award voor 'Best Performance in a British Feature Film'. Op het Melbourne International Film Festival kreeg de film de Audience Award.

Paradiso Filmed Entertainment brengt Control op 11 oktober uit in de Nederlandse bioscopen. In Den Haag zal de film vanaf die datum te zien zijn in Filmhuis Den Haag.