Provincie Noord-Brabant

Bedrijven kunnen zich tot eind 2007 aanmelden voor subsidie Slotoffensief regeling bodemsanering

10 oktober 2007

Nummer

212

Bedrijven die ooit te maken kunnen krijgen met een bodemsanering hebben recht op subsidie. Daarvoor moeten ze zich wel nog dit jaar aanmelden. De stichting BSB (Bodemsanering Bedrijfsterreinen) Zuid start begin oktober met een 'slotoffensief' door 2.500 bedrijven gericht aan te schrijven.

Voor bedrijven die moeten saneren stelt de Rijksoverheid, onder voorwaarden, subsidie beschikbaar; in totaal ¤1,1 miljard. Een bedrijf dat het recht op subsidie via aanmelding bij de overheid heeft veilig gesteld, kan tot 2030 gebruik maken van de subsidie. De aanmelding verplicht tot niets.

In de praktijk is gebleken dat de subsidieregeling (de zogenoemde bedrijvenregeling) voor veel bedrijven uiteindelijk financieel aantrekkelijk is. De Stichting BSB Zuid biedt bedrijven een 'kant-en-klaar' pakket aan. Desgewenst vult de stichting de benodigde formulieren in en verzorgt de aanmeldingen bij de overheid. Bedrijven die hun situatie willen bespreken met werknemers van de stichting zijn welkom tijdens speciaal ingelaste spreekuren in de regionale kantoren van de Kamers van Koophandel.

De Stichting BSB Zuid voert het slotoffensief in goed overleg uit met de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Milieugedeputeerde Hoes: "Bedrijven maken nog te weinig gebruik van deze aantrekkelijke regeling. Daarom hopen we met dit slotoffensief veel ondernemers over de streep te kunnen trekken.' Volgens Harm Janssen, directeur van de Stichting BSB Zuid, is er een duidelijk gezamenlijk belang van bedrijfsleven en overheid. 'De overheid kan met deze subsidie bedrijven zodanig financieel prikkelen dat bedrijven overgaan tot bodemsanering. Enerzijds past dit in de doelstellingen van het overheidsbeleid en anderzijds kunnen bedrijven zich economisch doorontwikkelen. Een win/win situatie voor alle partijen'.

Bij de Stichting BSB Zuid, opgericht door de Brabantse, Limburgse en Zeeuwse werkgeversorganisaties en de Kamers van Koophandel, zijn circa 10.000 bedrijven aangesloten. Zij hebben de bodemkwaliteit van hun terreinen in kaart gebracht. Wanneer een terrein is verontreinigd, maakt de stichting afspraken met het bedrijf over vervolgstappen. Veel bedrijven krijgen ooit te maken met een bodemsanering. Soms afgedwongen door de overheid, maar meestal voortkomend uit bouwwerkzaamheden of herinrichting. Ook asbest of zinkassen kunnen leiden tot een sanering.