Productschap Margarine


Home

10.10.2007

Kiwa BRL uitgebreid voor stoken dierlijke vetten

Het College van Deskundigen Grondstoffen & Milieu van Kiwa heeft op 1 oktober de Kiwa Beoordelingsrichtlijn (BRL) K21010 "Vloeibare biobrandstof" goedgekeurd. De BRL is uitgebreid met voorschriften waaraan dierlijke vetten moeten voldoen willen ze in aanmerking komen voor certificatie.

Kern van de BRL is onderzoek naar specifieke componenten, tracking & tracing en het onderhouden van een adequaat kwaliteitssysteem met steekproefsgewijze controle van de brandstofkwaliteit.

Leveranciers van vloeibare biomassa die voldoet aan de eisen uit de Beoordelingsrichtlijn kunnen zich laten certificeren door Kiwa. Kiwa beoordeelt de bedrijfsvoering en de wijze waarop de kwaliteit van het product wordt geborgd. Bedrijven die aan alle criteria voldoen, krijgen een certificaat dat ze het recht geeft om partijen biobrandstof die aan de eisen in de BRL voldoen van een productcertificaat te voorzien.

De BRL vereenvoudigt de taak van de vergunningverleners en handhavers. Door bij het verstrekken van een vergunning te eisen dat er alleen biobrandstof wordt gestookt die voldoet aan de BRL-K21010, kan er van worden uitgegaan dat er geen ongewenste emissies optreden als gevolg van een onjuiste brandstof. Bij een controle in het kader van handhaving van de milieuvergunning kan gemakkelijk worden vastgesteld of de gestookte biobrandstof voldoet, want elke levering gaat vergezeld van een biobrandstofcertificaat en een afleverdocument met daarop de specificaties van het product.

Bedrijven die zich willen laten certificeren als leverancier van vloeibare biomassa op basis van plantaardige en dierlijke vetten, oliën en vetzuren voor opwekking van warmte en/of elektriciteit kunnen contact opnemen met Robert Haarsma van Kiwa (tel 070-4144418).

Klik hier voor de tekst van BRL K21010/02.