SGP


10 - 10 - 07 | Tegenover Iran moeten Nederland en Europa niet wachten op VN maar eigen verantwoordelijkheid nemen

De SGP vindt dat Nederland en Europa niet moeten wachten op de VN als het gaat om sancties tegen Iran. Iran trekt zich niets aan van de internationale wereld bij het verder ontwikkelen van het eigen atoomprogramma. Dan is het beter dat Nederland en de EU zelfstandig stappen zetten. Wachten tot ook de VN zover is, duurt te lang.


---

----------

AO Razeb
10 oktober 2007
Van der Staaij

Zetelverdeling
Ten opzichte van het Verdrag van Nice zal Nederland waarschijnlijk op een extra zetel in het EP kunnen rekenen. Dat is positief. Kunnen we dit inderdaad min of meer als een gegeven aanmerken of zal hierover nog serieus gediscussieerd gaan worden? Ondertussen blijft een parlement van 750 zetels wel onwerkelijk groot, met alle bekende nadelen en hoge kosten vandien. Zal dit punt in de toekomst nog inhoudelijk terugkomen?

Bosbranden
Naar aanleiding van de bosbranden in Griekenland heeft Nederland aangeduid, dat zij crisisbeheersing en burgerbescherming geen primaire Europese verantwoordelijkheid vindt. Dat standpunt deelt mijn fractie. Ik vraag mij echter wel af of we die landen niet meer zouden kunnen helpen dit soort branden te voorkómen. Het is een feit dat veel van die bosbranden aangestoken worden omdat die bosgrond dan als woningbouwgrond of landbouwgrond gebruikt mag worden. In Nederland en veel andere Europese landen is dat ondenkbaar. Is het niet denkbaar â eventueel in Europees verband - om dit soort landen te helpen de gaten in hun wetgeving te dichten door bijvoorbeeld een systeem met bestemmingsplannen te creëren? Voorkómen is immers altijd beter. Kan de EU hierin geen stimulerende rol vervullen?

Iran / Midden Oosten
Aanvankelijk vanmiddag AO Midden-Oosten; vervallen i.v.m. ziekte minister. Daarom nu enige opmerkingen over Midden-Oosten. Allereerst wil ik Iran in dit verband aanstippen. Zeer zorgelijke situatie. De cruciale vraag is: willen we dat dit land uiteindelijk een mogendheid wordt met een atoombom? Is de wereld daarmee gebaat? Als we dat niet erg vinden, dan kunnen we rustig doorgaan met praten en andere diplomatieke wegen behandelen. Vinden we dit echter een schrikbeeld âde mening van de SGP-fractieâ dan zullen we de druk op Iran serieus moeten vergroten.

Opvallend in dit verband is de gerichtheid van de Raad, maar ook van Nederland, op de VN. Waarom wordt vanuit Europees verband de druk op Iran niet opgebouwd? Heeft Europa op dit onderdeel geen eigen verantwoordelijkheid? De SGP-fractie is blij met de realistische toon die de Franse president Sarkozy onlangs heeft aangeslagen. De zorg over een Iran met nucleaire wapens klonk hierin duidelijk door. Mijn fractie deelt die zorg en meent dat het hoog tijd is voor stevige economische sancties richting Iran. De EU zou dit prima op eigen verantwoordelijkheid kunnen doen. Waarom wordt derhalve zo eenzijdig naar de VN gekeken? Als het bijvoorbeeld gaat om de situatie in Birma neemt de EU toch ook veel meer een eigen zelfstandige verantwoordelijkheid?

Frankrijk lijkt op dit punt een ontwikkeling door te maken. Hoe staat Duitsland hier in? Wanneer zal de EU een vuist kunnen maken?

Israel
Concreet wil ik in dit verband nog de vinger leggen bij de recente kwalijke uitspraken van de president van Iran voor de Iranese nieuwszender. Hij gaf aan dat de internationale gemeenschap niet moest denken, dat Iran ooit de keel van het Joodse volk en zijn bondgenoten zou loslaten, maar dat Iran zou doorgaan tot heel Palestina uit Israëlische handen zou zijn bevrijd. Daarnaast riep hij de internationale gemeenschap op om een deel van Canada of Alaska te bestemmen voor het Joodse volk. Is voor deze uitspraken de Iranese ambassadeur al op het matje geroepen? Zo nee, waarom niet? Mijn fractie vindt dat Iran absoluut niet de indruk mag krijgen dat ze alles ongestraft mag doen of roepen. Dit spuien van gif moet serieus bestreden worden.

Sprekend over Israel wil ik waarschuwen voor het mogelijk sluipenderwijs eroderen van de zogenaamde Kwartet-voorwaarden. Er is meer reden dan ooit om hieraan, ook in internationaal verband, vast te houden. Vanuit de Gazastrook, waar Hamas de scepter zwaait, worden voortdurend raketten afgevuurd naar Israel. Hamas doet hier niets tegen; zij zien het als legitieme zelfverdediging. Gelet op deze houding begrijpt mijn fractie goed, dat Israel Gaza tot âvijandig gebiedâ heeft verklaard. Hamas moet ook door de internationale gemeenschap politiek en economisch verder onder druk worden gezet.

Buurlanden EU
De dialoog tussen enerzijds de EU en anderzijds de oostelijke en zuidoostelijke buurlanden van de Unie krijgt steeds gestructureerder vorm. Gelet op de groeiende betekenis van deze landengroepen âzoals Turkije, China, de Zuidelijke Kaukasus, Centraal Aziëâ is daar ook alles voor te zeggen. Op het gebied van migratie, Justitie en mensenhandel zijn zinvolle samenwerkingsverbanden gegroeid die verder kunnen worden uitgebouwd. Uitdrukkelijk vraag ik hierbij ook de blijvende aandacht voor de vrijheid van godsdienst en de situatie van de mensenrechten in veel van deze landen. Het gaat hier onder meer om landen â ik denk alleen maar aan China en Rusland â die in economisch opzicht of voor wat betreft energievoorraden een ijzersterke positie innemen of gaan innemen. Dan wordt het natuurlijk ook lastiger om deze landen te bekritiseren vanwege bijvoorbeeld schendingen van mensenrechten. Naar mijn mening is dit ook zichtbaar in de omzichtige manier waarmee China thans wordt benaderd als het gaat om mensenrechten; geldt ook Rusland. Herkent de minister dit? Ik wil in ieder geval het pleidooi voeren om vrijheid van godsdienst en mensenrechten als volwaardig agendapunt te handhaven in de dialoog met deze landen. Is dat ook de insteek van de minister?

In welk verband wordt voorts vanuit Europa âmet de Olympische Spelen als handvatâ druk op China uitgeoefend om vrijheid van godsdienst en dergelijke te honoreren. In reactie op schriftelijke vragen heeft de minister zich daartoe bereid betoond. Wat komt daarvan in de praktijk terecht?

Birma
Mijn fractie steunt de minister in zijn pogen om aanvullende sanctiemaatregelen te bewerkstelligen tegenover Birma.

Tegenover Iran moeten Nederland en Europa niet wachten op VN maar eigen verantwoordelijkheid nemen