Gemeente Meerssen


Persbericht van woensdag 10 oktober 2007

Tijd voor Keuzes:
Begrotingsvoorstellen 2008

We hebben met name gekozen voor bezuinigingen op de ambtelijke organisatie. De financiële gevolgen voor de burgers vallen mee. Dit melden burgemeester en wethouders van Meerssen in de aanbiedingsbrief bij de Begroting 2008, die vandaag aan de gemeenteraad wordt toegezonden. Het college is tevreden met de begrotingsvoorstellen, die naar men hoopt tegemoet komen aan de wensen van de raad en de bevolking.

Als gevolg van het dereguleringsbeleid van de overheid (o.a. Wmo) hebben gemeenten te maken met een forse onbalans tussen taken en middelen. Het is tijd voor keuzes. Het financiële beleid voor de eerstkomende jaren dient zijn vruchten af te werpen voor de toekomst. Daarom heeft het college reeds in 2007 gekozen voor versterking van de financiële huishouding.

Bezuinigingen
In 2007 zag de gemeente Meerssen zich genoodzaakt om een bedrag van ongeveer ¤ 2.000.000 structureel om te buigen via de meerjarenbegroting 2008-2011. Dit is een enorme opgave, omdat van het totale lastenniveau ad ¤ 28 miljoen slechts 15% beïnvloedbaar is. Voor 2008 dient de gemeente onder andere rekening te houden met eventuele regionalisering van de brandweer en het onderhoud van wegen en gebouwen.

Meer druk op ambtelijke organisatie, minder lasten voor de burgers Gelukkig waren er in 2007 ook meevallers, zoals het extra dividend dat de gemeente Meerssen als aandeelhouder van Essent mocht ontvangen. Toch bieden de meevallers niet voldoende lucht om het structurele tekort van ¤ 2.000.000 om te buigen. In de raadsvergadering van juni 2007 heeft het gemeentebestuur daarom gekozen voor een forse bezuiniging op de ambtelijke organisatie. Doordat vacatures niet worden ingevuld, zal de komende jaren extra druk ontstaan op de ambtelijke organisatie. De lokale lasten voor de burgers zullen hierdoor meevallen.

Goede afspraken noodzakelijk
Hoewel de gemeente Meerssen haar eigen financiële huishouding steeds beter op orde heeft, blijven goede afspraken met het Rijk noodzakelijk. Het college zal daarom alles op alles zetten om Rijk en Provincie duidelijk te maken hoezeer de gemeenten door de deregulerings-maatregelen worden getroffen en om aanvullende voorzieningen vragen.

Politiek debat
Op woensdag 7 november 2007 zal de definitieve begroting door de gemeenteraad via een politiek debat worden vastgesteld. De begrotingsbehandeling is openbaar. De begrotings-voorstellen zijn met ingang van donderdag aanstaande voor belangstellenden ter inzage.