Provincie Gelderland

PERSBERICHT
Ga naar de internetsite van de provincie Gelderland

Nr.2007-529

Arnhem,10 oktober 2007

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 9 OKTOBER 2007

GELDERLAND ALGEMEEN

'Aanpakken en aanpassen: nieuwe energie voor het Gelderse klimaat (B2) Gedeputeerde Staten hebben de nota: 'aanpakken en aanpassen: nieuwe energie voor het Gelderse klimaat' vastgesteld. In deze nota staan de hoofdlijnen voor het klimaatbeleid voor de provincie Gelderland voor de komende jaren. Bij het onderdeel 'Aanpakken' staan mogelijk te nemen maatregelen die leiden tot meer duurzame energie zoals windenergie en bio-energie en verminderen van uitstoot van broeikasgas. In 'Aanpassen' staan maatregelen zoals nog meer ruimte voor het water, klimaatbestendig bouwen, een klimaatatlas en veiligheid achter de dijken. De provincie zal zelf zoveel mogelijk het goede voorbeeld geven. Ook wordt het instellen van een energieprijs overwogen. Bij het opstellen zijn andere overheidsorganisaties betrokken zoals het waterschap maar ook het bedrijfsleven zoals de papierindustrie. Verschillende takken van de industrie waaronder ook de glastuinbouw kunnen door nieuwe technieken ook meehelpen aan een beter milieu en goed klimaat. Voor het klimaatprogramma is nu ruim 16 miljoen euro beschikbaar. De nota wordt in november ter vaststelling voorgelegd aan Provinciale Staten. Na vaststelling wordt een concreet actieprogramma uitgewerkt waarbij ook het bedrijfsleven, andere overheidsorganisaties en partners betrokken worden.

REGIO ARNHEM NIJMEGEN
Provincie kiest voor natuur in plaats van sportveld in buitengebied Berg en Dal Gedeputeerde Staten hebben besloten geen medewerking te verlenen aan de wens van de gemeente Groesbeek om in het buitengebied van Berg en Dal een sportveld te realiseren. De provincie hecht te zeer aan de natuur- en landschappelijke waarden om medewerking toe te zeggen aan de benodigde procedures. Een sportveld past niet in strikte voorwaarden die in dit gebied - onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS)- gelden. GS hebben de gemeente Groesbeek met een brief op de hoogte gesteld van hun besluit.

STATENVRAGEN
Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen: Namens de VVD zijn vragen gesteld over 'Aanbestedingsbeleid' (D1) Namens de SGP zijn vragen gesteld over 'Instroom voor klanten thuiszorg op de Veluwe'(D2) Namens de SGP zijn vragen gesteld over 'Ambulancezorg' (D4) De beantwoording van statenvragen is na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten'onder 'vergaderingen'