Gemeente Groningen

Subsidie steun voor nieuwe werkwijze DSW Stadspark De Groningse sociale werkvoorziening DSW Stadspark krijgt 25.000 euro vernieuwingssubsidie voor haar nieuwe manier van werken. Het geld komt uit een arbeidsmarkt- en ontwikkelingsfonds van de Stichting Beheer Collectieve Middelen.

"Altijd leuk meegenomen, zo'n bedrag", reageert DSW-directeur Peter Teesink. "Maar het gaat mij niet alleen om de hoogte van het bedrag." Hij ziet de subsidie als een erkenning voor de nieuwe manier van omgaan met de DSW-cliënten. "We vonden zelf al dat we goed bezig zijn. Maar als externen dat ook zeggen is dat natuurlijk hartstikke leuk."

Goede spoor
Het nieuws over de subsidie is volgens Peter goede reclame. "We richten ons steeds meer op de markt. Cliënten kunnen soms met een Individuele Re-integratie Overeenkomst zelf hun re-integratiebedrijf kiezen. Dus ook de DSW. Met zo'n subsidie laten we als DSW Stadspark extra zien dat we op het goede spoor zitten. Misschien kunnen we meer cliënten binnenhalen."

Congres
DSW Stadspark wil het geld gebruiken om de nieuwe werkwijze verder in te voeren. Verder is het geld bedoeld om andere sociale werkvoorzieningen van gemeenten te laten zien wat de Groningse manier van omgaan met cliënten is. "We overwegen bijvoorbeeld een congres te organiseren om andere werkvoorzieningschappen van onze werkwijze op de hoogte te stellen."

Plantsoenen
DSW Stadspark is een dienst van de gemeente Groningen. Ze heeft als sociale werkvoorziening werk voor mensen die op de gewone arbeidsmarkt niet gemakkelijk aan een baan komen. Daarvoor heeft ze een arbeidsintegratiebedrijf en een aantal werkleerbedrijven zoals een schilders- en een hoveniersbedrijf en het gemeentelijk groenbedrijf dat de Groningse plantsoenen onderhoudt. Bij de DSW werken zo'n tweeduizend mensen.

Toevallig
Wat is er nou zo bijzonder aan de Groningse werkwijze? Teesink: "Wij kijken heel goed wat mensen al kunnen en onderzoeken hun ontwikkelingsmogelijkheden. Cliënten komen in een tweejarig traject waarin we voortdurend volgen of het de goede kant op gaat. We kunnen steeds de doelen bijstellen. Onze aanpak is vernieuwend in de wereld van de sociale werkvoorziening. Het is een groot verschil met vroeger. Toen was de begeleiding veel fragmentarischer. Je kwam als cliënt ergens terecht en dat was het dan. Als het niet lekker liep of als je meer aankon, was het maar de vraag of dat werd opgepikt. Nu is de begeleiding minder toevallig, maar een doorlopend proces." Gepubliceerd op: woensdag 10 oktober 2007