Technische Universiteit Eindhoven

10-10-2007: Océ en TU/e starten uitwisselingsprogramma

Océ N.V., een vooraanstaande internationale onderneming in printing en document management, en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) gaan de komende vijf jaar Aziatische ingenieurs opleiden en een carrière bieden bij Océ. De geselecteerde kandidaten volgen met een beurs een tweejarige masteropleiding aan de TU/e en gaan daarna gedurende tenminste drie jaar aan de slag in een R&D-functie binnen Océ. Op deze wijze wil de onderneming, die onderzoeks- en ontwikkelingscentra heeft over de hele wereld, buitenlandse specialisten op het gebied van software en werktuigbouw voor zich interesseren.

Océ en de TU/e hebben hiervoor een overeenkomst Océ-TU/e International Technology Scholarship voor de komende vijf jaren gesloten. In die periode zullen jaarlijks tien Aziatische studenten instromen in een tweejarige masteropleiding aan de TU/e. Zij ontvangen een beurs ter bekostiging van hun studie- en verblijfskosten. Het bedrijf sluit met elke student een contract waarin afgesproken wordt dat deze de desbetreffende masteropleiding in twee jaar succesvol volbrengt en daarna tenminste drie jaar een R&D-functie binnen de onderneming zal vervullen. Océ en TU/e zullen voor dit gezamenlijke initiatief samen de beste en slimste studenten uit Aziatische landen selecteren.

Toelichting Océ-bestuurder Anton Schaaf
In een toelichting op het internationale uitwisselingsprgramma zegt Anton Schaaf, lid van de Raad van Bestuur van Océ, verantwoordelijk voor onder meer technologiebeleid: Binnen research en development heeft Océ met name behoefte aan specialisten op het gebied van software en werktuigbouw. In Nederland is er een tekort aan deze ingenieurs. Daarom werft Océ talent uit het buitenland. Océ heeft momenteel R&D centra in Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Roemenië, de Verenigde Staten en Canada, waar in totaal bijna 2.000 mensen werken. Daarnaast zijn we de afgelopen jaren bezig geweest met het ontwikkelen van een Technology Center in Singapore. Dit hangt samen met de overplaatsing van een groot deel van de productie van onze printers van Venlo naar Maleisië en Singapore. Het uitwisselingsprogramma met de Technische Universiteit Eindhoven komt tegemoet aan de wens van Océ om onze R&D expertise in Azië te versterken. Voor de Aziatische studenten is dit een unieke kans om ervaring op te doen bij de enige Europese onderneming, die wereldwijd actief is in printing en document management.

R&D-beleid bij Océ
Océ investeert per jaar circa 7% van de omzet in research en development omdat constante innovatie van vitaal belang is voor de onderneming. Océ kiest consequent voor een lange termijnvisie bij de opbouw van zijn productportefeuille en de investeringen in R&D. Die keuze heeft grensverleggende technologiën opgeleverd voor de klanten. De ontwikkeling van nieuwe technologiën vereist creativiteit en doorzettingsvermogen, maar genereert nieuwe concepten, die vaak sterk concurrerende producten opleveren. Océ verkoopt in toenemende mate ook printers van derden, maar de eigen productontwikkeling blijft essentieel. Op deze manier kan Océ de traditionele sterkten in grootformaat en hoogvolume kleinformaat benutten en verder uitbouwen.

Toelichting TU/e-bestuurder Amandus Lundqvist
Volgens Amandus Lundqvist, voorzitter van het College van Bestuur van de TU/e, past de samenwerking met Océ uitstekend in het streven van de universiteit te voorzien in de behoefte van de regionale high tech industrie aan ingenieurs en onderzoekers van topniveau. 'Wij recruteren buitenlandse masterstudenten en promovendi bij voorkeur in landen waar de industrie uit onze regio vestigingen heeft en wij partnerships kunnen ontwikkelen met vooraanstaande universiteiten ter plaatse. Samen met onze partners proberen wij de best & the brightest aan te trekken. Dat is immers waar de technologische topregio Zuidoost Nederland behoefte aan heeft. De TU/e werkt momenteel al samen met een aantal universiteiten in onder meer China en India. De komende jaren breiden wij onze internationale samenwerkingsrelaties actief verder uit en zullen wij ons steeds krachtiger internationaal profileren als een van de beste Europese technologie-universiteiten. De samenwerking met Océ is in dit kader een belangrijke stap in de goede richting.'