"Zonder identiteit geen prachtstad"

10/10/2007 15:00



Nicis Institute



DEN HAAG, 10 oktober 2007- Het essay "Toen zelfs de tuba verstomde" van Peter Klomp (33) uit Helmond, is winnaar van de essaywedstrijd van Nicis Institute, het Maatschappelijk Topinstituut voor de steden. Juryvoorzitter Ruud Lubbers maakte de winnaar vandaag bekend tijdens het Nicis-event in Den Haag. "Zonder twijfel steekt dit essay boven de andere uit. De auteur gaat aan de hand van goede analyses van de stad New Orleans op zoek naar de ware kracht van een stad. Het is een enthousiasmerend essay dat zeer boeit. Het voorbeeld van New Orleans laat zien dat de eigen identiteit van de stad van belang is. Dat biedt een aanknopingspunt voor het creëren van een prachtstad", aldus de jury in haar rapport.

Op de tweede plaats eindigen twee inzendingen: "Stedelijke verleidingen" van Youri Hildebrand en "Prachtstad: pluriforme stad voor jeugd en gezin" van Marieke Kroneman en Frank Kuipers. De meningen van de juryleden over deze twee essays liepen sterk uiteen, maar in het eindoordeel ontlopen ze elkaar nauwelijks. De winnaar van de essaywedstrijd ontvangt een bedrag van 1.250 euro.

Winnaar Peter Klomp is in het dagelijks leven managementadviseur bij de RABO-bank. "Ik heb een sterke affiniteit met stedenbouw en architectuur", aldus Klomp, die dan ook niet toevallig woonachtig is in de Veste van de nieuwe wijk Brandevoort in Helmond. "Daarnaast ben ik een liefhebber van schrijven." In zijn essay beschrijft Klomp de ondergang van de ziel van New Orleans na de ramp met orkaan Katrina in 2005. "Door de gedwongen uittocht van de muzikanten is het hart van de stad stil komen te staan. In New Orleans is op gruwelijke wijze duidelijk geworden, dat een stad meer is dan een verzameling mooie huizen, een rustig park, een veilige omgeving of een gezellige uitgaansbuurt. De stad heeft een ziel, een unieke bindende factor."

Klomp beschrijft vervolgens in het 'prachtfactor-model' de zes stappen hoe steden zich kunnen versterken. Bestuurders moeten zich daarbij bewust zijn dat het een traject is van lange adem. "Daarbij is de boodschap dat niet iedere stad Barcelona, Londen, Moskou of Kaapstad hoeft te worden, maar dat het streven een trots Hengelo, een levendig Alphen a/d Rijn of een waarachtig Woudrichem moet zijn."

Nicis Institute beoordeelde alle vijftig ingezonden essays en selecteerde er tien voor de jury. Zij kozen hieruit de drie beste. Voorzitter van de jury is Ruud Lubbers, Minister van Staat en voormalig minister-president. Leden van de jury zijn verder Saskia Dekkers, correspondente voor het NOS-journaal en NOVA in Frankrijk, Wim Willems, hoogleraar sociale geschiedenis aan de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden en Wim Hafkamp, wetenschappelijk directeur van Nicis Institute.

De jury heeft per essay beoordeeld of sprake is van een verfrissend idee en een verrassende invalshoek, of het essay nieuw licht werpt op stedelijke vraagstukken en concrete aangrijpingspunten biedt voor het daadwerkelijk creëren van een prachtstad. Want dat was waar Nicis Institute naar op zoek was: innovatieve ideeën en praktische wenken voor de steden om hun stad tot een prachtstad te maken.





http://www.nicis.nl