Gemeente Rotterdam

Tot eind 2008 investeert Rotterdam ruim 60 miljoen euro in de creatieve industrie. Hiervan neemt de gemeente Rotterdam 25 miljoen euro voor haar rekening en wordt 35 tot 40 miljoen euro ingebracht door andere Rotterdamse partijen, waaronder onderwijsinstellingen, woningcorporaties en het bedrijfsleven. De wethouders Mark Harbers (Economie, Haven en Milieu) en Orhan Kaya (Participatie en Cultuur) maakten dit vandaag bekend tijdens de presentatie van hun plannen voor de creatieve economie in Rotterdam. Ook werd de campagne 'Creativity Starts Here' gelanceerd.

De creatieve dienstverlening is een van de snelst groeiende sectoren in de stedelijke economie. Een goed cultureel en creatief klimaat heeft een grote aantrekkingskracht op zowel bezoekers als op bewoners en werknemers. Het stimuleren van de creatieve sector is een van de speerpunten uit het collegeprogramma. "Rotterdam heeft als creatieve en innovatieve stad een groot aantal iconen binnen de verschillende creatieve sectoren, iets wat we als stad veel meer mogen uitdragen. Deze bedrijven zijn een belangrijke hefboom voor groei en vernieuwing in andere sectoren", aldus economiewethouder Mark Harbers.

In het uitvoeringsprogramma staan drie doelstellingen. Naast groei van het aantal arbeidsplaatsen van de huidige 10.000 naar 12.000 banen in 2010, vormt het stimuleren van kruisbestuivingen binnen de creatieve sector een belangrijk uitgangspunt. Bijvoorbeeld door het ondersteunen van creatieve netwerken en netwerkbijeenkomsten. Bovendien wil Rotterdam de creativiteit van de stad beter zichtbaar maken, zowel lokaal, nationaal als internationaal.

Ruimte voor creativiteit
Rotterdam stimuleert de creatieve sector door het verbeteren van het werk- en vestigingsklimaat voor innovatieve, creatieve bedrijven en het scheppen van voldoende geschikte ruimte in de stad waar creativiteit kan opbloeien. Hierbij staat het goed faciliteren van creatieve ondernemers centraal. Bijvoorbeeld als het gaat om advisering bij het aanvragen van vergunningen of het bieden van tijdelijke huisvesting. De komende tijd wordt het Coolhaveneiland verder ontwikkeld. Door het opzetten van het Innovatiefonds creatieve economie kan gericht worden geïnvesteerd in innovatieve bedrijvigheid. Tevens worden nieuwe onderwijsinitiatieven op het gebied van creatief en innovatief onderwijs gefaciliteerd.

Creativity Starts Here
De creatieve economie in Rotterdam heeft verschillende kansrijke sectoren; architectuur, productinnovatie, muziek, media en design. Met de campagne 'Creativity Starts Here' stimuleert de gemeente enerzijds creatieve ondernemers om mee te werken aan de zichtbaarheid van de creatieve sector. Daarnaast worden creatieve ondernemers gestimuleerd om zich te vestigen in Rotterdam. Om deze campagne vorm te geven, krijgen 3.000 creatieve ondernemers in Rotterdam een toolkit met campagnemateriaal uitgereikt.

Het uitvoeringsprogramma is opgesteld na overleg met de Economic Development Board Rotterdam (EDBR), de Rotterdamse Raad voor de Kunst en Cultuur (RKKC), de dienst Kunst en Cultuur (dKC) en Stadshavens Rotterdam,

Groei Rotterdamse creatieve economie
De creatieve economie in Rotterdam heeft inmiddels een aandeel van 3,3% binnen de totale werkgelegenheid. De 10.000 mensen werkzaam in de creatieve industrie zorgen samen voor een geschatte omzet van 400 miljoen euro, zo'n 2,2% van de totale Rotterdamse economie. De groei van de Rotterdamse creatieve economie is vooral te danken aan de groei in de media- en entertainmentsector (13,3%). Rotterdam heeft daarmee een belangrijke troef in handen om ook in de toekomst succesvol te zijn.

Ook de kunstensector groeit in Rotterdam harder dan het landelijk gemiddelde. De creatieve zakelijke dienstverlening is in Rotterdam van de drie categorieën de grootste met 48%. Hiervan neemt de sector architectuur maar liefst 55% voor haar rekening. "Onze stad maakt een stormachtige ontwikkeling door op het gebied van muziek, clubcultuur, mode en 'urban culture'. Rotterdam is als jonge internationale stad een ideale vestigingplaats voor creatieve ondernemers.", aldus cultuurwethouder Orhan Kaya.

Bron: Bestuursdienst, 10-10-2007