Gemeente Lelystad

Kust krijgt met landschapkunstwerk bijzonder landmark

Kunstenaar Antony Gormley heeft 9 oktober zijn definitief ontwerp gepresenteerd van het nieuwe landschapkunstwerk 'EXPOSURE. The Lelystad Sea/Land/Body/Space/Frame. Het kunstwerk komt op de strekdam bij de Houtribsluizen.

Het kunstwerk toont van afstand een menselijk figuur dat uitkijkt over het Markermeer, maar door de constructie is het van dichtbij bekeken juist abstract.

Ontwerp

Het ontwerp van het landschapskunstwerk kan zowel sculpturaal als architectonisch worden genoemd. Het vormt daarmee een aanvulling op de collectie grootschalige landschapskunstwerken in Flevoland. Volgens wethouder Jop Fackeldey is het uniek dat Lelystad zon kunstwerk aan de kust krijgt.

Kunstwerk

De Britse kunstenaar Antony Gormley woont en werkt in Londen en wordt gerekend tot de top van hedendaagse beeldend kunstenaars. Zijn werk is te zien in toonaangevende musea en op locaties in onder andere Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Japan, Zwitserland, Australië, Israël en Portugal.

Het kunstwerk wordt 25 meter hoog en weegt, zonder verbindingen ruim 44.000 kg. Er worden ruim 1800 staven gebruikt van 6 verschillende typen. De fundering bestaat uit 8 prefab betonplaten en 24 betonkolommen. Het hoofdmateriaal is thermisch verzinkt staal. De innovatieve constructie is ontworpen met technische ondersteuning door het Nederlandse bedrijf Royal Haskoning.

Plaatsing

Het landschapskunstwerk wordt in de loop van 2008 geplaatst. De komst van het landschapskunstwerk is mede mogelijk gemaakt door de provincie Flevoland NUON, Galerie Hufkens te Brussel, Rijkswaterstaat IJsselmeergebied en gemeente Lelystad.

---