Ingezonden persbericht


Project 66° North: Op Poolexpeditie in Amsterdam

Amsterdam, 10 oktober 2007.
Zes expeditieleden van klimaatproject "Project 66° North" vragen, in samenwerking met de Hier-klimaatcampagne, op een unieke manier aandacht voor de opwarming van de aarde. In april 2008 steken zij de uitgestrekte ijskap van Groenland over, uitgerust met ski's en sledes. Als opwarmertje nu vast een voorproefje in Amsterdam. Zij trokken in Hawaï-outfit hun volbeladen sledes op wielen van Dam naar Vondelpark.

In 2007 smolt in de hogere gebieden van Groenland 150% meer sneeuw dan gemiddeld. De nul-graden grens trekt steeds verder landinwaarts. In de aanloop van de Groenland-expeditie willen de expeditieleden van Project 66° North op komische manier een beeld schetsen van hoe expedities op Groenland er in de toekomst uit kunnen zien. Gehuld in Hawaiiaanse outfits en met wieltjes onder hun sledes trekken zij van de Dam richting het Vondelpark.

Dwars over Groenland
Project 66° North is een tocht van west naar oost Groenland, 700 kilometer dwars over de sneeuw- en ijsvlaktes ten noorden van de Poolcirkel (66° Noorder breedte). In april 2008 beginnen de zes teamleden uitgerust met ski's, vliegers en sledes aan hun barre tocht. Hierbij trotseren zij temperaturen van -35°C. Geheel op eigen kracht en zonder hulp van buitenaf. Over deze expeditie en de problemen rondom het smelten van de ijskappen wordt een zesdelige documentaire gemaakt. De opnames hiervan zijn reeds in 2006 gestart. De teamleden willen met de oversteek en de film bijdragen aan de bewustwording en de informatievoorziening rondom het klimaatprobleem.

De Pabo opleiding van het Marnix Academie in Utrecht zal samen met Project 66° North een breed educatief programma voor basisscholen opzetten. Hierin weten zij zich gesteund door het International Polar Year (IPY), Rijks Universiteit Groningen en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO).

Voor meer informatie over Project 66° North: www.project66north.com

======EINDE PERSBERICHT====