Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/96386.pdf (your selected language)

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom 13577/07 (Presse 218) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 9 oktober 2007
13577/07 (Presse 218)
P 084/07
(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de situatie in het noorden van Niger en van Mali

De Europese Unie is ongerust over de verslechterende veiligheidssituatie in de noordelijke gebieden van Mali en Niger. Zij veroordeelt de ontvoeringen en het feit dat met schending van alle internationale afspraken, met name het Verdrag van Ottawa, gebruik wordt gemaakt van landmijnen, die immers voor de burgerbevolking een groot gevaar betekenen en de betrokken gebieden zullen hinderen bij hun ontwikkeling. De EU bevestigt dat zij de regeringen van Mali en Niger steunt om de vrede en de territoriale integriteit van hun landen te bewaren. Zij wenst steun te verlenen aan de initiatieven om op nationaal en op regionaal niveau tot meer overleg te komen ten einde in het Sahara- en Sahelgebied veiligheid, vrede en ontwikkeling veilig te stellen. Zij moedigt de twee landen aan om voor deze problemen, die de landsgrenzen overstijgen, via overleg gezamenlijke oplossingen te zoeken.
13577/07 (Presse 218) 2

NL
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.