Gemeente Helmond


Baggeren Warande en Houtsdonk

5000 kubieke meter slib en begroeiing afgevoerd. Werk duurt tot midden december. Parkeerplaats Warandepark dicht.

Een graafmachine die aan het baggeren is De waterlopen naast Houtsdonk en de vijver en sloot bij Wandelpark De Warande worden ontdaan van overtollige beplanting en modder. Dit baggeren zorgt ervoor dat de waterdiepte op peil blijft en de waterbodem niet té voedselrijk wordt. Hierdoor neemt de kans op overmatige algengroei af en kunnen planten en dieren beter gedijen in het water. Het baggeren draagt zo bij aan het ecologisch functioneren van het oppervlaktewater.

Werkperiode

De werkzaamheden duren van half oktober tot midden december. De parkeerplaats aan de Warandelaan is gedurende deze periode voor autos afgesloten.

Baggerplan

De Gemeente Helmond heeft samen met het Waterschap Aa & Maas een baggerplan opgesteld met de meest urgente projecten voor 2007/2008. Naast Houtsdonk en Warande betreft dit Helmond-Noord (al uitgevoerd) en de aftakking van de Nieuwe Aa achter de Korte Dijk, die voor de lente van 2008 op de rol staat.

Graven en zuigen

De baggerwerkzaamheden bij Houtsdonk en in de Warandevijver en sloot (zie onderstaande tekeningen) houden het volgende in: Het verwijderen van begroeiing;
Het baggeren met behulp van hydraulische graafmachines voor de watergangen en sloten;
Het baggeren met een cutterzuiger (een soort onderwater stofzuiger) voor de vijver in de Warande;
Het afvoeren van het niet bruikbare slib naar een erkende verwerkingsinrichting.
In totaal wordt er circa 5000 m3 slib afgevoerd (verdeeld over een voetbalveld zou het slib 75 centimeter hoog liggen); Het verwerken van het herbruikbare slib op het naast gelegen terrein. De gemeente wil bij het baggeren de aanwezige vissen en andere levende organismen zoveel mogelijk ontzien. Ze heeft daarom advies gevraagd aan een ecologisch ingenieursbureau over de werkmethoden en het tijdstip van baggeren.

Parkeerplaats Warande dicht

Slib moet, voordat het vervoerd kan worden, van water ontdaan worden. Bij de Warande gebeurt dit op de parkeerplaats in grote zeecontainers met zeefbandpersen. Van midden oktober tot midden december is de parkeerplaats daarom gesloten voor autos.