Gemeente Arnhem

Actieplannen geven krachtige impuls aan ontwikkeling van Klarendal, Het Broek, Malburgen en Presikhaaf (02-10-2007) De wijkactieplannen voor Klarendal, Presikhaaf, Malburgen en Het Broek stellen een brede aanpak voor rond de themas Wonen, Werken, Leren&Opgroeien, Integreren, Veiligheid, Sport&Cultuur en Achter de Voordeur. Het college van BenW van Arnhem heeft vandaag haar fiat gegeven aan de actieplannen die zijn opgesteld door gemeente, corporaties en bewoners van de betreffende wijken. De actieplannen moeten een krachtige impuls geven aan de ontwikkeling van de wijken tot Prachtwijken, zoals is voorgesteld door minister Vogelaar. Een brede aanpak van alle themas biedt daartoe de meeste kansen en geeft zoveel mogelijk bewoners de mogelijkheid daadwerkelijk mee te doen, zo is de opvatting van het college.
De komende tien jaar is de inzet en samenwerking van alle betrokkenen noodzakelijk om alle plannen te kunnen realiseren. Voor de financiering is een verdeelsleutel in aantocht van de 250 miljoen per jaar (gedurende 10 jaar) afkomstig van de corporaties, zijn er bestaande regelingen van het Rijk voor bepaalde onderdelen van de actieplannen. Er is een extra bedrag van 127 miljoen nodig om alle maatregelen van de Wijkactieplannen te kunnen uitvoeren gedurende een periode van vier jaar.
De gemeente investeert circa 325 miljoen op alle thema's in de wijken, de corporaties Vivare, Portaal en Volkshuisvesting investeren circa
1,4 miljard met name in nieuwbouw en woningverbetering.

Na de aanwijzing van minister Vogelaar van de Arnhemse wijken Klarendal, Presikhaaf, Malburgen en Het Broek tot toekomstige prachtwijken en haar wijkentoer, is in Arnhem hard gewerkt aan het opstellen van de wijkactieplannen. In eerste instantie heeft de minister daarvoor vijf themas meegegeven: Wonen, Werken, Leren & Opgroeien, Integreren en Veiligheid; na haar wijkentoer heeft zij daar Achter de Voordeur aan toegevoegd. Het college van BenW heeft daar zelf Sport & Cultuur aan toegevoegd, gezien de positieve en integrerende werking van deelname aan sport en cultuur. Een brede aanpak waarbij zoveel mogelijk bewoners kunnen aansluiten en die kansen biedt te participeren en invloed uit te oefenen op hun directe woon- en leefomgeving.

In de afgelopen maanden is een bijdrage voor de plannen gevraagd van bewoners, instellingen in de wijk, corporaties en gemeentelijke diensten. Deze bijdragen hebben geleid tot een heldere analyse van de problemen en de kansen en maatregelen die nodig zijn om van aandachtswijken tot Prachtwijken te groeien. De uitwerking in activiteiten, budget per activiteit en uitvoerders vindt plaats nadat er afspraken zijn gemaakt met het Rijk over de middelen.

De corporaties onderschrijven de inhoud van de Wijkactieplannen. Zij behouden zich echter het recht voor om over de financiële inzet nader te spreken mede in relatie tot de landelijke afspraken.

Middelen:
De wijkactieplannen hebben een financiële paragraaf. Op het moment van het schrijven gingen we uit eenmalige investeringsbedragen én structurele bedragen voor een periode van vier jaar. Op dit moment worden de financiële stromen steeds meer inzichtelijk. Bekend is:
* landelijk is 250 miljoen per jaar beschikbaar voor een periode van 10 jaar (2,5 miljard). Deze gelden komen van de corporaties. Een verdeelsleutel voor de wijken wordt deze week naar verwachting bekend;

* er komt een wijkeninvesteringsfonds: hieruit kunnen corporaties gelden aanvragen/lenen voor investeringen in de 40 wijken;
* er zijn regelingen van het Rijk voor bepaalde onderdelen in het Wijkactieplan, bijvoorbeeld voor de brede scholen of voor het Centrum voor Jeugd en Gezin. Half oktober maakt het Rijk naar verwachting bekend welke regelingen er komen en hoe die voor de 40 wijken worden ingezet.

Dat betekent dat er dus geld is voor een periode van 10 jaar. Dat is positief omdat veranderingen in wijken niet van vandaag op morgen gerealiseerd kunnen worden!

Vervolgproces
De wijkactieplannen zijn klaar! Arnhem (gemeente samen met corporaties) heeft ze op tijd ingediend bij de minister. De minister beschouwt deze plannen nu als conceptplannen en heeft gesteld dat er tot half december de tijd is om de financiële paragraaf uit te werken in overleg met het Rijk en de corporaties. Half december zal er een charter (overeenkomst) tussen rijk en gemeente getekend worden.


* 1324690 bytes Wijkactieplan Het Broek

* 1185385 bytes Wijkactieplan Klarendal

* 1467046 bytes Wijkactieplan Malburgen

* 1666000 bytes Wijkactieplan Presikhaaf


* Persbericht VROM: Minister Vogelaar verdeelt geld over de wijken
* De wijkactieplannen van de gemeente Arnhem in vogelvlucht