Een rookmelder in iedere woning van Vestia

10/10/2007 15:47



Stichting Vestia Groep



Veiligheid staat hoog op de agenda van woningcorporatie Vestia. Daarom wil Vestia dat in al haar woningen een rookmelder aanwezig is om bij brand de huurder op tijd te waarschuwen. Leerlingen van ROC de Mondriaan onderwijsgroep in Den Haag en ROC Zadkine in Rotterdam plaatsen de komende maanden deze rookmelders in alle woningen van Vestia. Vestia heeft in samenwerking met de ROC's, leerbedrijven opgericht van waar uit de activiteiten plaatsvinden.

In juni van dit jaar zijn de leerlingen gestart met het plaatsen van rookmelders in woningen van Vestia in Scheveningen en in Zuidwijk in Rotterdam. Inmiddels zijn ze ook bij woningen in Moerwijk in Den Haag begonnen. Het is de bedoeling dat alle 72.000 woningen van Vestia voor de zomer van 2008 een rookmelder hebben.

Aansluiting bij Nationale Rookmelderscampagne
Met deze actie sluit Vestia mooi aan bij de Nationale Rookmelderscampagne die op initiatief van de Brandwondenstichting en de Brandweer gestart is. Uit onderzoek van de Brandwonden Stichting blijkt dat ruim 25% van de rookmelders in de Nederlandse huishoudens onvoldoende bescherming biedt in geval van brand. De oorzaak ligt in het gebruik van de rookmelders: ze hangen verkeerd, zitten nog in de verpakking of hebben geen batterijen. Doordat Vestia de rookmelders door, voor dit doel, opgeleide leerlingen laat aanbrengen is de goede werking in ieder geval gegarandeerd.

Levensduur rookmelder 10 jaar
De nieuwe rookmelders zijn voorzien van batterijen met een levensduur van 10 jaar. Dit betekent dat er gedurende 10 jaar geen onderhoud nodig is aan de rookmelder. De leerlingen van de Mondriaan Onderwijsgroep en Zadkine zijn zorgvuldig getraind in het installeren van de melders en het omgaan met klanten. Tijdens het aanbrengen van de rookmelders worden zij door hun docent begeleid.

Veiligheid en duurzaamheid
Vestia neemt de veiligheid van haar huurders heel serieus. Volgens haar gaan veiligheid en duurzaamheid prima samen. Zo ontvangen huurders in Den Haag tegelijkertijd met de rookmelder ook een energiekit van de leerlingen. In de energiekit zitten een spaarlamp en folders met tips over hoe huurders kunnen besparen op hun energie- en watergebruik. Vestia werkt hiervoor in Den Haag samen met Stichting Aardewerk. De gemeente Den Haag subsidieert deze actie. In 36% van de woningen van Vestia blijkt geen aardlekschakelaar aanwezig te zijn. Ook deze woningen krijgen een aardlekschakelaar. Bij het aanbrengen door erkende installatiebedrijven worden ook leerlingen van de MBO's ingeschakeld. De laatste aardlekschakelaars zullen in 2010 geplaatst worden. Alle nieuwe huurders van Vestia ontvangen bij het ondertekenen van hun huurcontract twee spaarlampen. Eind 2004 ontvingen alle huurders rond de kerstperiode al een blusdeken.