Gemeente Bussum

Lagere lasten in begroting 2008

De lasten voor de inwoners worden in 2008 lager en toch is er voldoende geld voor investeringen in de (elektronische) dienstverlening, handhaving in de openbare ruimte, de Brede School, het milieubeleid en de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Het Bussumse gemeentebestuur wil een goed leef- en woonklimaat voor haar inwoners. Om dit te realiseren besteedt de gemeente extra aandacht aan het zo goed mogelijk gebruiken van de beperkte ruimte, investeert zij in de samenleving en in de relatie met de bewoners. In de begroting 2008 vertaalt het college deze ambitieuze doelen in geld. De gemeente Bussum hoeft de komende jaren bovendien een minder groot beroep te doen op haar reserves.

Investeren

De gemeente moet creatieve oplossingen vinden voor de projecten `Van Gogh-kwartier', `Bensdorp' en het `Gamma-terrein'. Daarnaast gaat de gemeente op zoek naar oplossingen voor de capaciteitsproblemen van scholen, kinderopvang en sportverenigingen en wordt het milieubeleid versterkt. Voor een bedrag van EUR 100.000 kan de gemeente in de loop van het jaar nog een bestemming zoeken.

Lasten verlagen

Naast alle investeringen is het toch mogelijk om de lasten voor de burgers in 2008 te verlagen. De Onroerende zaakbelasting (OZB) wordt niet verhoogd maar alleen aangepast voor inflatie, het rioolrecht wordt aangepast volgens het gemeentelijk Rioleringsplan en de afvalstoffenheffing wordt eenmalig verlaagd met EUR 26,40. Per saldo dalen in 2008 de lokale lasten voor de inwoners.

Raadscommissies
In oktober staat de begroting bij alle commissievergaderingen op de agenda. Bewoners krijgen hierbij de gelegenheid op de begroting te reageren.