Provincie Flevoland



50 procent energiebehoefte duurzaam opgewekt

Duurzame energie voorziet in maar liefst 50% van het energieverbruik (exclusief transport) in de provincie Flevoland. Daarmee loopt Flevoland ruimschoots voorop in Nederland en kan het zich in Europa met de beste regio's meten. Het grootste deel van het Flevolandse succes komt voor rekening van windenergie.

Flevoland heeft in de jaren '80 snel ingespeeld op de opkomst van windenergie door passend beleid te formuleren; de pioniersgeest van de innovatieve agrarische ondernemers heeft er vervolgens voor gezorgd dat windenergie concreet gestalte kreeg in de provincie.

De Provincie heeft in maart 2007 vastgesteld dat de hoeveelheid opgewekte duurzame energie in 2013 voorziet in 60% van de totale energiebehoefte (exclusief energiegebruik voor transport). Anne Bliek: "Dat betekent dat we nog steeds flink aan de slag moeten. Niet alleen om de resterende 10% te realiseren, maar ook om het stijgende energieverbruik bij te benen." Windenergie zal ook bij de realisatie van de doelstelling voor 2013 de grootste bijdrage leveren. Nieuwe inzichten ten aanzien van techniek en landschappelijke inpassing vormen hierbij de pijlers voor het herziene beleid van opschalen en saneren. Bij de verdere verduurzaming van de energievoorziening van Flevoland ziet de provincie een belangrijke rol weggelegd voor bio-energie en energiezuinige woningen.

Gedeputeerde Anne Bliek presenteerde de cijfers inzake duurzame energie in de commissie Ruimte van de Provinciale Staten van Flevoland.
Ppt
Tabel duurzame energie
Size : 14.5K bytes Modified : 10 October 2007, 14:29