Gemeente Gilze en Rijen

Beheer Openbare Ruimte werkt nu officieel veilig

De afdeling Beheer Openbare Ruimte (BOR) heeft er de afgelopen jaren hard aan gewerkt om het certificaat voor veilig en verantwoord werken - VCA** - te behalen. Maandag 8 oktober kreeg deze afdeling (die het openbaar gebied in uw wijk onderhoudt) het certificaat uitgereikt.

Eigenlijk was het in juni 2007 al zover. Er waren cursussen gevolgd, alle medewerkers waren zich bewust van hun eigen verantwoordelijkheid voor veiligheid, het gereedschap was goedgekeurd of vervangen, de administratie was op orde. KIWA voerde de tweedaagse audit uit en het resultaat hiervan was dat de afdeling Beheer Openbare Ruimte zich VCA** gecertificeerd mocht noemen.

Een aantal veiligheidsmaatregelen die de afdeling BOR getroffen heeft, springt direct in het oog. De oranje veiligheidskleding, de afzettingen bij werken aan of bij de openbare weg, de gehoorbescherming bij het werken met lawaaierige machines. Wat buiten uw gezichtsveld óók gebeurt is dat we in de verschillende seizoenen steeds opnieuw de aandacht van medewerkers vragen voor uw en ook hun eigen veiligheid bij het werken en gebruik van machines. Dat gebeurt in de zogenaamde Toolboxmeetings. Ook wordt steeds opnieuw (vijftig keer per jaar door verschillende teamleiders) een werkplek in de openbare ruimte of op de gemeentewerf/milieustraat kritisch bekeken en beoordeeld op de genomen veiligheids- en arbomaatregelen. Steeds streven we ernaar om risico's die bij het uitvoeren van het werk kunnen ontstaan, te voorkomen of in ieder geval tot een minimum te beperken.

Alle stappen die we zetten, alle voorlichting die we geven, alle incidenten en (bijna)ongelukken leggen we vast in een administratief beheersysteem, zodat we steeds in een oogopslag kunnen zien welke acties gepland zijn, welke acties al uitgevoerd zijn, of en wanneer er ongelukken gebeurd zijn. Ook leggen we vast wat we doen om de veiligheidssituatie na een ongeval te verbeteren.

Op 8 oktober is het VCA** certificaat officieel aan de heer R. Wiersema, gemeentesecretaris, overhandigd door de heer R. Meijburg van KIWA. Daarbij waren ook aanwezig de heer E. Bol van het adviesbureau dat nauw betrokken was bij de voorbereiding en invoering van het VCA** traject, de heer R. Askamp, sectordirecteur Dienstverlening Publiek en natuurlijk de hele afdeling Beheer Openbare Ruimte. Want alleen door de ruimhartige medewerking van deze medewerkers was het mogelijk dit certificaat - en het uiteindelijke doel: optimale veiligheid - te behalen.