Gemeente Edam-Volendam

Eigen postzegel voor Edam

Mooi Nederl-Edam1.jpg
Op woensdagmorgen 10 oktober heeft TNT Post de eerste Mooi Nederland `Edam' postzegel uitgereikt aan de heer Willem van Beek, burgemeester van de gemeente Edam-Volendam. De eerste postzegel werd namens TNT Post uitgereikt door Theo van Aalst, directeur marketing van TNT Post.

Na overhandiging van de zegel, gebruikte de burgemeester de eerste zegel om een kaart te sturen aan Koningin Beatrix. Hare Majesteit de Koningin bracht ter gelegenheid van het 650 jarig bestaan van de stad Edam op 27 juni een streekbezoek aan de gemeenten Edam-Volendam.

TNT Post eert Edam met een postzegelvel omdat Edam in 2007 650 jaar een stad is. In 1357 gaf Graaf Willem V Edam stadsrechten. Dankzij de kaashandel werd Edam wereldberoemd. Het bolvormige Edammer kaasje, ging de hele wereld over. Tijdens de Gouden Eeuw diende het zelfs als betaalmiddel voor andere goederen. Vandaag de dag is Edam een van de weinige Nederlandse steden waarin het waaggebouw nog zijn originele rol in een kaasmarkt vervult. Elke woensdag in juli en augustus vindt de traditionele kaasmarkt plaats. Ook vele andere historische elementen van Edam zijn nog in gebruik of beschermd als monument. Zo is het gehele centrum binnen de oude vesting aangewezen als beschermd stadsgezicht.

Groen is op het postzegel van Mooi Nederland Edam de overheersende kleur. Daarmee benadrukt ontwerper Jeen Berting het landelijk aspect. "Ook verwijst het naar de overheersende kleur van het houtwerk in Edam", legt hij uit. Als ondersteunend element van het groene karakter heb ik het kikkertje op de postzegel toegevoegd." De postzegel en het vel tonen een opmerkelijk groot aantal elementen en gebouwen van Edam. De kaasmarkt is uiteraard aanwezig, met de Kaaswaag en het `huis van 't nut van het algemeen'. De Speeltoren is op de achtergrond zichtbaar, evenals het zuiderportaal van de Grote Kerk.

Alle postzegel uit de serie Mooi Nederland 2007 die niet tot de Michiel de Ruyter-serie behoren, tonen een spiegel of spiegelend element. Dit reflecteert de band tussen heden en verleden. "In het postzegelontwerp van Edam vind je het terug in de weerspiegeling van de kerk in het water, naast de boot die op het vel zichtbaar is. Overigens heeft Edam nauwelijks moderne gebouwen. Het hedendaagse aspect heb ik daarom benadrukt met de tuinkabouter - een modern element dat laat zien dat de stad meer is dan mooie historische gevel," aldus Jeen Berting.

Oplage en verkrijgbaarheid

Het postzegel Mooi Nederland Edam bestaat uit 5 postzegels met een frankeerwaarde van EUR 0,44 per stuk. De zegelvelletjes hebben een oplage van 119.000 velletjes en zijn vanaf vandaag voor EUR 2,20 verkrijgbaar in Edam bij lokale (postzegel) verkooppunten. Verder is het velletje landelijk verkrijgbaar bij de Collect Club van TNT Post en via www.tntpost.nl