Nieuw-Vlaamse Alliantie


Contingentering staat niet ter discussie! (10/10/07)

De rechtbank in Luik heeft een klacht van 35 Luikse studenten tegen de Belgische staat en de Franstalige Gemeenschap afgewezen. De studenten dienden klacht in tegen de numerus clausus waardoor niet alle studenten het tweede jaar geneeskunde mochten aanvatten.

Met de uitspraak van de Luikse rechtbank blijft de contingentering pal overeind staan. Het kan immers niet dat deze op de helling wordt gezet omwille van het simpele feit dat de Franstalige Gemeenschap weigerde de instroom van studenten geneeskunde te beperken, terwijl Vlaanderen dit wel deed. In de Europese ranglijst van het aantal artsen per inwoner, bekleedt België nu nog steeds de tweede plaats.

Wel moet er nagedacht worden hoe dit contingent artsen dient ingevuld te worden naargelang de verschillende disciplines. Het is evident dat Vlaanderen, dat nu kiest voor meer preventie en een sterke eerste lijn met de huisarts als gids, er alles aan moet doen om het aantal huisartsen op peil te houden. Het is daarom van uiterst belang om het beroep van huisarts op te waarderen, net als een aantal onpopulaire specialiteiten als psychiatrie, hematologie, ziekenhuispediatrie, Dit staat echter volledig haaks op de Franstalige visie van een hospitaalgeoriënteerde gezondheidszorg.

De invulling van de contingentering is daarom meteen ook de vraag naar welk type gezondheidszorg we willen!

Auteur:
Senator
Louis Ide

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be