Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Ruimte voor de Lek: vergroten veiligheid Lek bij Vianen

10-10-2007 - Woont u dicht bij de Lek of komt u daar regelmatig? Dan spreekt het project Ruimte voor de Lek u misschien aan of raakt het u persoonlijk. In dat project worden de uiterwaarden van de Lek opnieuw ingericht, zodat de Lek de groeiende hoeveelheid water kan verwerken. Wat houdt het project in, waar speelt het en hoe kunt u meedenken en
-praten?

Wat gaat er gebeuren?

Ingrijpen rond onze rivieren is hard nodig. Het klimaat verandert: de winters worden natter en er komt meer smelt- en regenwater vanuit het achterland in de rivieren terecht. Zodoende krijgen onze rivieren meer water te verwerken, met alle gevolgen voor de waterstand en de dijken vandien. De Rijksoverheid heeft het project Ruimte voor de Rivier opgezet, om de veiligheid rond de rivieren te bevorderen. De provincie Utrecht heeft daarbij de verantwoordelijkheid gekregen voor aanpassingen aan de Lek, inclusief een budget van 23 miljoen euro. De provincie onderzoekt welke mogelijkheden er zijn, welke effecten ze hebben voor bijvoorbeeld wonen en recreatie, en wat ze kosten. Daarbij draagt de provincie zo goed mogelijk zorg voor het milieu en de natuur, de recreatie en het behoud van de cultuurhistorie in de betrokken gebieden. Dat gebeurt samen met onder andere omwonenden, de gemeenten Houten, Nieuwegein en Vianen, waterschap Rivierenland en organisaties zoals Staatsbosbeheer en het Utrechts Landschap en De Stichtse Rijnlanden. Het dagelijks bestuur van De Stichtse Rijnlanden neemt hier ook aan deel en heeft de Inrichtingsvisie in juli vastgesteld.

Betrokken gebieden

De uiterwaarden van de Lek bij Vianen, Nieuwegein en Houten willen we zo aanpassen dat het riviergebied veilig blijft. Hoe, dat weten we nu nog niet precies. Ruimte voor de Lek is namelijk een langetermijnproject; het loopt de komende tien jaar. De provincie onderzoekt momenteel de mogelijkheden, gevolgen en kosten van diverse aanpassingen, onder andere:
o een geul graven in de uiterwaard bij Vianen;
o de toegangsdam van het Stuweiland bij Hagestein verlagen; o kwelwater voorkomen bij de wijk De Hagen, bij Hagestein; o verlaging van diverse kades .

Stand van zaken

De komende tijd worden twee varianten uitgewerkt. De eerste variant levert een verlaging op van 15 tot 20 centimeter. Dit is meer dan is voorgeschreven door het Rijk, maar heeft als voordeel dat de geplande dijkverzwaring bij Everdingen mogelijk niet hoeft te worden uitgevoerd. De extra maatregelen (naast die uit de tweede variant): verlagen van de zomerkade in de Honswijkerwaard en verlagen van de toegangsdam naar Stuweiland Hagestein. Verder is ook een nevengeul in de Bossenwaard gepland. Bij deze variant zullen uitgebreide maatregelen genomen moeten worden om problemen met kwelwater in de wijk de Hagen (Vianen) tegen te gaan. Er is ook een recreatieve meerwaarde: een passantenhaven in het Merwedekanaal en een fiets/voetverbinding over de stuw bij Hagestein. De tweede variant levert een verlaging van het waterpeil op van 6 tot 10 centimeter en voldoet daarmee precies aan de eis van het Rijk. De belangrijkste maatregelen om dit te realiseren, zijn het verlagen van de zomerkade in de Viaanse waard en het graven van een nevengeul in de Viaanse waard. De al geplande dijkverzwaring bij Everdingen moet in deze variant wel doorgaan.

Planning

Halverwege 2009 moet duidelijk zijn welke variant de voorkeur heeft. De stappen daartoe zijn:
Startnotitie met uit te werken varianten: 2007
Uitwerking van de varianten: begin 2008
Uitwerking concept bestemmingsplannen: medio 2009 Keuze voorkeursvariant: medio 2009
Meer informatie over Ruimte voor de Lek vindt u hier.