Veilig Amsterdam


Evaluatie Verwijderingsbevelen en nieuwe besluiten

Overlastgebied Amsterdam Zuidoost

Downloads

* Eindrapport evaluatie verwijderingsbevelen augustus 2007 * Aanwijzingsbesluit overlastgebieden oktober 2007


* Overlastgebieden

10 oktober 2007

In bepaalde delen van Amsterdam zorgt een combinatie van factoren voor veel overlast voor bewoners en bezoekers. Ondanks allerlei maatregelen blijft in sommige gebieden de overlast onaanvaardbaar hoog. In een aantal gebieden waar dat het geval is, wordt een extra instrument ingezet: het verwijderingsbevel. Dit instrument geeft de burgemeester, die daartoe de politie machtigt, de bevoegdheid overlast veroorzakende personen de toegang tot het gebied te ontzeggen.

Het recent verschenen rapport evaluatie verwijderingsbevelen heeft aangetoond dat:Â

- het instrument verwijderingsbevelen een positieve bijdrage levert aan de afname van overlast en criminaliteit in de overlastgebieden;
- de toepassing van verwijderingsbevelen geen extra druk legt op de medisch noodzakelijke zorg in en buiten het verwijderingsgebied en dat het de (fysieke) gezondheid van de verwijderden geen schade toe brengt;

- het instrument verwijderingsbevelen een effectief, zorgvuldig en verantwoord instrument is in de bestrijding van overlast en criminaliteit.

Mede dankzij deze evaluatie en de resultaten is in het aanwijzingsbesluit overlastgebieden van oktober 2007 besloten:


1) Een drietal gebieden in Amsterdam die waren aangewezen, in het besluit van 30 maart 2006, als overlastgebied in te trekken.


2) Overlastgebied 1 Centrum + ondergrondse metrostations en Overlastgebied 3 Zuidoost aan te wijzen waar de bevoegdheid op grond van artikel 2.6B APV kan worden uitgeoefend:

Overlastgebied 1 Centrum en ondergrondse metrostations: Alle openbare wegen en plaatsen gelegen in het gebied, begrensd door het water van de grachten en open water, waarbij de grachten met de daarover gelegen bruggen, alsmede in het gebied gelegen duikers zijn inbegrepen:
Vanaf het IJ, de Wester toegang, over de Singel tot het Muntplein, het gehele Muntplein inbegrepen, vanaf het Muntplein, via de Binnenamstel richting Nieuwe Herengracht. De Nieuwe Herengracht, via de Oosterdok, naar oostzijde IJtunnel, met daaraan gelegen aanlegsteigers. Vanaf de IJtunnel in de richting van de Oosterdoksdoorgang tot het IJ Over het water van het IJ, van de Oosterdoksdoorgang tot Westertoegang inclusief alle aanlegsteigers.
De ondergrondse metrostations CS, Nieuwmarkt, Waterlooplein, Weesperplein en Wibautstraat, waarbij alle tunnels, toegangen, (rol)trappen, liften, tot aan de tourniquets, zijn inbegrepen.

Overlastgebied 3 Zuidoost:
Alle openbare wegen en plaatsen gelegen in het gebied, begrensd door: Vanaf de westzijde metro-spoorbaan, via de noordzijde van de Burgemeester Stramanweg, de oostzijde van de Dolingadreef, de noordzijde van de Bijlmerdreef, de westzijde van de Gooiseweg, de noordzijde van de Daalwijkdreef, de oostzijde van de Elsrijkdreef, via de oostzijde van het metrostation Ganzenhoef, de zuidzijde rotonde en zuidzijde van de zuidelijke bebouwing van de Bijlmerdreef, de oostzijde van de Groesbeekdreef, de zuidzijde van de Karspeldreef, de westzijde van de Gooiseweg tot de zijdzijde van het sierwater gelegen tussen het Bijlmerpark en de Vogeltjesweide, de zuidzijde van dit sierwater, de oostzijde van het vervolg van dit sierwater evenwijdig aan de Flierbosdreef tot aan de Karspeldreef en vandaar via de zuidzijde Karspeldreef, de oostzijde van de Foppingadreef, de zuidzijde van de Hoogoorddreef en vervolgens via de westelijke metro-spoorbaan, aansluitend aan de noordzijde van de Burgemeester Stramanweg.

Bovenstaand besluit treedt per 11 oktober in werking.