KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

10-10-2007

Open Nederlandse Kampioenschappen Internationale 5.5 meter klasse

Op 24, 25 en 26 augustus jongstleden zijn op het Braassemermeer de Open Nederlandse Kampioenschappen in de Internationale 5.5 meter klasse verzeild. De weersomstandigheden waren gunstig: zonnig en wind tussen 1 en 4 Beaufort. Negentien enthousiaste teams uit Nederland, Zwitserland en Duitsland streden om de kampioenswimpel en de diverse prijzen. Na de wedstrijden was een geanimeerd after sail-programma op de WSV Braassemermeer.
Drie dagen en zeven wedstrijden later werden de prijzen over de drie 5.5 divisies als volgt verdeeld:


1e Modern en Nederlands Kampioen:
NED 35 Maitresse Hans Nadorp, Frans van Schellen, Erik Wesselman


1e Evolution:
NED 16 Isis Jeroen de Vries, Peter Parmentier, Nick Spaans


1e Klassiek, het Houten Blok:
NED 12 Topaze Geert Bakker, Mario Bakker, Frits Kruijt/Kim Chabani

10e overall, Pungin prijs:
NED 11 Piet van Opzeeland, Maikel Tettero, Tom Eijkman

De 5.5 meter is een open driemanskielboot van circa tien meter lang,
1.90 meter breed en een diepgang van 1.35 meter. Met een gewicht van rond de twee ton, is de boot eenvoudig trailerbaar. De 5.5 meter beschikt over uitzonderlijke zeileigenschappen waarbij zeer hoog aan de wind kan worden gevaren; down wind wordt een spinaker van 65 m2 gevoerd.

De elegante en slank ogende vijfvoudige Olympische klasse (1952-1968) is een ontwikkel- of formuleklasse, waarbij de boten worden gebouwd conform bepaalde richtlijnen, vastgelegd in een formule met als uitkomst 5.5. Dit houdt in dat de boten, in vergelijking met een eenheidsklasse, onderling verschillend zijn; de laatst gebouwde boot is voorzien van en gebouwd met de meest recente technologie.

Deze actieve internationale klasse is in drie divisies ingedeeld: Modern: alle boten gebouwd vanaf 1990 tot heden.
Evolution: de boten gebouwd tussen 1970 en 1990.
Klassiek: voornamelijk houten boten, gebouwd tussen 1948 en 1970.

Internationaal is de klasse hoofdzakelijk geconcentreerd in Europa: De Scandinavische landen en Finland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italie en Nederland. In ons land varen zon 25 boten, voornamelijk op en rond het Braassemermeer. Daarnaast is de klasse actief in Australie, de VS en de Bahamas.

Het WK 2007 was in San Remo medio september, waar een sterke
Nederlandse delegatie van zeven boten aanwezig was in een veld van circa 40 boten afkomstig uit een tiental landen. In Nederland zeilt de 5.5 meter haar wedstrijden op diverse binnenwateren. Naast het ONK neemt de klasse deel aan verschillende evenementen zoals de Kaagweek en de Braassem Summer Regatta.

Meer informatie, een uitgebreid verslag en de complete uitslagenlijst van de ONK 2007, vindt u op de site van de Vereniging 5.5 meter Nederland, www.5klasse.nl, en op de site van de International 5.5 Class Association www.5.5class.org.