Gemeente Wassenaar

Begroting Wassenaar 2008 op orde

Veel investeringen; groot aantal plannen worden uitgevoerd

Het college van burgemeester en wethouders van Wassenaar heeft een sluitende begroting gepresenteerd voor 2008 met een solide financiële meerjaren positie. In de tweede begroting van dit college wordt verder vorm en inhoud gegeven aan de afspraken uit het College Werkplan 2006-2010.

Uitvoering van afspraken

In 2008 geeft het college verder vorm aan inspraak van burgers en blijft de gemeente zich volop inzetten voor de verbetering van de dienstverlening aan burgers, bedrijven en instellingen. De digitale dienstverlening wordt verder uitgebreid en verbeterd en behandelingstermijnen versneld. Het onderhoud aan de openbare ruimte wordt stevig aangepakt. Voor achterstallig onderhoud ( 5 mln. eenmalig) en regulier onderhoud ( 0,3 mln. per jaar) aan onder andere wegen, bruggen, verlichting en speelterreinen is extra geld uitgetrokken. Ook worden grote achterstanden bij het beheer van het rioolstelsel aangepakt, dit is de afgelopen jaren verzuimd. Daarnaast blijft het college werken aan een veilige woonomgeving. Bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) betrekt de gemeente de burgers volop, onder andere via de voorbereidingsgroep burgerparticipatie, de formele inspraak en een burgerconferentie op 9 oktober. In 2008 wordt de nieuwe bibliotheek geopend aan de Langstraat. Op het gebied van ruimtelijke ordening werkt het college aan het groen houden van zowel het noorden als het zuiden van Wassenaar. Burgemeester en wethouders blijven zich inspannen voor het openhouden van de Ommedijkse polder en maken zich hard voor het behoud en versterken van de groene buffer tussen Den Haag en Wassenaar. Voor het gebied Duindigt zijn nieuwe plannen in de maak.

Beloofde OZB verlaging doorgezet

De coalitiepartijen hebben bij het begin van de college periode afspraken gemaakt over het verlagen van de lasten voor de burger. Het college houdt zich aan zijn afspraak. 'Ook het komende jaar verlagen we de OZB met 1,25%. Ook nu het rijk het zogenaamde plafond voor de OZB heeft vrijgegeven blijven wij vasthouden aan de verlaging. Dat is een afspraak met de inwoners van Wassenaar en daar houden wij ons aan, 'zo geeft wethouder van financiën Arie van der Lee aan. 'Dankzij een solide financieel beleid kunnen wij vasthouden aan onze afspraken en extra investeringen doen'. Wel is voor het aanpakken van de achterstanden van het rioolstelsel een extra bijdrage van burgers en bedrijven onvermijdelijk. Van 2008 tot en met 2012 stijgt het rioolrecht met gemiddeld 20,00 per heffingseenheid per jaar. De verhoging wordt verdeeld over het vastrecht en de variabele kosten. Hiermee wordt de riolering vernieuwd en de waterhuishouding verbeterd. Voor kleine huishoudens betekent dit een minimale stijging van het rioolrecht van minder dan 20,-.

De begroting is op vrijdag 5 oktober aangeboden aan de gemeenteraad. Op woensdag 31 oktober van 14.00 uur debatteert de gemeenteraad over de begroting.
Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl