Time : 16:27:37
Date : 10 October 2007
Sender Name: Federatie van Belgische Textielverzorging

Droogkuissector erkend als Vlaamse bodemsaneringsorganisatie -VLABOTEX krijgt de primeur Een propere oplossing voor een groot probleem

Voortaan kunnen sectorale bodemsaneringorganisaties worden opgericht. De Vlaamse primeur was weggelegd voor VLABOTEX (Vlaams Bodemsaneringsfonds voor de Textielverzorging). Dit fonds werd op 14 september 2007 - op voorstel van Hilde Crevits, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur - door de Vlaamse regering erkend als eerste bodemsaneringorganisatie.

Dankzij VLABOTEX worden de saneringskosten voor de leden enigszins draagbaar. Eigenaars en exploitanten van droogkuisbedrijven die contractueel toetreden tot het fonds, kunnen de saneringsplicht en de uitvoering van de sanering nu overdragen aan VLABOTEX en tegelijk genieten van financiële overheidssteun om hun terrein te saneren.

In het midden van de 19e eeuw kwam de Fransman Jean-Baptiste Jolly per toeval op het idee van de droogkuis, toen zijn meid lamppetroleum morste op een tafellaken. Deze nieuwe reinigingsmethode werd echter pas populair bij de textielverzorgers na de tweede wereldoorlog, door de uitvinding van synthetische solventen.

De hoerastemming verdween bij de droogkuisbedrijven op het moment dat bleek hoezeer het jarenlange gebruik van solventen de bodem verontreinigde. Alsof dat nog niet erg genoeg was, legde het bodemsaneringdecreet van 1995 de kosten en de lasten van de bodemsanering volledig bij de exploitanten van de stomerijen. Terwijl niemand bij het ontstaan van deze textielverzorging had kunnen vermoeden dat de impact op het milieu zo groot zou zijn. De wetenschappers niet, de overheid niet, laat staan de gebruikers. Voor de doorsnee droogkuis was deze onverwachte kostenpost een zware dobber, een aanslag op de zuurverdiende spaarpot.

De Federatie van de Belgische Textielverzorging (FBT) begreep snel dat vele leden nog amper het hoofd boven water konden houden, indien ze zelf volledig moesten opdraaien voor de saneringsfactuur. Een aparte organisatie, die zich binnen de sector specifiek zou bezig houden met de bodemsanering, bleek de laatste reddingsboei te zijn voor de droogkuisbedrijven. Dus drong FBT, in jarenlange gesprekken met de OVAM en het kabinet van leefmilieu, aan op een wijziging van het toenmalige decreet.