Time : 16:33:11
Date : 10 October 2007
Sender Name: Aries

5 onafhankelijke organisaties richten The Press op, een vereniging die net zoals haar sector dynamisch wil zijn

Persbericht, 10 oktober 2007

B2B Press, Custo, e-Ppress, Febelmag en Free Press zijn 5 onafhankelijke forums die elk een specifiek luik van de periodieke pers vertegenwoordigen. Deze organisaties vormen nu de pijlers van The Ppress, een vereniging die representatief wil zijn voor de volledige sector.

Een ster met vijf punten
De voorbije jaren onderging de periodieke pers ingrijpende veranderingen. De term 'magazine' verwijst niet langer alleen naar tijdschriften die verkocht worden in kiosken of via abonnementen. In de eerste plaats is er de diversiteit. Nagenoeg elke niche heeft een eigen magazine. Maar het jongste decennium werd vooral gekenmerkt door de aanzienlijke ontwikkeling die de markt van de gratis pers, de vakpers en de custommagazines kende. Deze specialiteiten, die uitgroeiden tot belangrijke spelers in het medialandschap, vereisten dan ook een globale vertegenwoordiging van de sector van de periodieke pers. Zo kwam The Ppress tot stand.

B2B Press, dat de vakmagazines verenigt, Custo, de vakvereniging voor custommagazines, e-Ppress, dat de digitale magazines vertegenwoordigt, Febelmag, de vereniging van informatietijdschriften (het vroegere Febelma), en Free Press, de organisatie van de gratis pers: alle entiteiten vertegenwoordigen een eigen, specifiek businessmodel en blijven autonoom werken om de belangen van hun respectieve leden te verdedigen. Het is precies in de interactie tussen deze 5 organisaties dat de meerwaarde van The Ppress schuilt.

Gemeenschappelijke doelstellingen nastreven
De nieuwe vereniging van de periodieke pers is gebaseerd op een sterke professionele structuur, waarbij rekening wordt gehouden met de diversiteit van haar leden-uitgevers van wie ze de morele en materiële belangen behartigt. De vereniging stelt ook alles in het werk om de regels van eerlijke concurrentie tussen de leden-uitgevers en ten aanzien van derden te laten naleven. Tegelijkertijd verzet ze zich er helemaal niet tegen dat elke autonome entiteit haar eigen werkgroepen organiseert, specifieke activiteiten ontwikkelt en haar eigen beleid voert. Bovendien treedt de vereniging op als woordvoerder van de sector naar Belgische en buitenlandse overheidsinstanties, alsook naar diverse lokale, nationale en internationale organisaties en instellingen. The Ppress moet tegelijkertijd de economische, sociale en culturele waarde van de sector versterken en zich positioneren als een informatiebron en een platform voor overleg en ideeënuitwisseling, ten voordele van haar leden en van de volledige sector. Bovendien biedt de vereniging haar leden de kans om gebruik te maken van o.a. administratieve, boekhoudkundige, juridische en taalkundige diensten. Tot slot huisvest de vereniging gemeenschappelijke commissies, waarin de uitgevers van de verschillende verenigingen instaan voor de follow-up van specifieke dossiers, zoals het dossier rond het papier en het milieu.

De grote drijfkracht: het dynamisme
The Ppress kan duidelijk rekenen op het dynamisme en het enthousiasme van haar recent samengebrachte leden. De aanwezigheid van nagenoeg alle grote persgroepen en tal van onafhankelijke uitgevers is daarvan een bewijs. Hun zichtbare bereidwilligheid om actief mee te werken aan de realisatie van gezamenlijke doelstellingen is een ander bewijs. Dat vertaalt zich onder andere in de samenstelling van de Raad van Bestuur, waarin elke entiteit met dezelfde garanties vertegenwoordigd is. Het dynamisme zal ook aan de basis liggen van de toekomstige evolutie van The Ppress. Er is immers niets op tegen om de krachtenbundeling verder te versterken, de gezamenlijke ambities nog te vergroten en samen de top na te streven.

The Press
Algemeen Directeur: Alain Lambrechts, 02/558 97 50, alain.lambrechts@theppress.be

B2B Press
Voorzitter: Bart Christiaens, 02 /702.71.65,
bart.christiaens@roularta.be

Custo
Voorzitter: Michel Libens, 02/725 29 10, michel.libens@propaganda.be

Febelmag
Voorzitter: Patrick de Borchgrave, 02 /467.57.96,
patrick.de.borchgrave@roularta.be

Free Press
Voorzitter: Thierry Geerts, 016 /44.28.12,
thierry.geerts@passe-partout.be

e-press
02 /558.97.50

Persrelaties

Aries - Martine Baetslé
Kasteeldreef 76 - 9120 Beveren
T: 03/760.16.26 - F: 03/760.16.27
martinebaetsle@ariespr.be