War Child wint Transparant Prijs 2007

10/10/2007 17:00



Price Waterhouse Coopers B.V.



ONDER EMBARGO TOT 17.00 UUR

Gemiddelde transparantiescore opnieuw toegenomen

Den Haag, 10 oktober 2007 - Vandaag heeft Morris Tabaksblat in Madurodam in Den Haag De Transparant Prijs 2007 uitgereikt. De overall prijswinnaar van deze vierde editie is War Child. De Transparant Prijs wordt georganiseerd door PricewaterhouseCoopers in samenwerking met Stichting Civil Society en is bestemd voor de Nederlandse charitatieve instelling die het meest inzichtelijke en onderscheidende jaarverslag presenteert.

De opzet van De Transparant Prijs biedt goede doelen een kapstok voor een kwalitatief goed en transparant jaarverslag waardoor donateurs en vrijwilligers beter inzicht krijgen in de resultaten van bestedingen. De significante toename van de gemiddelde score dit jaar duidt erop dat De Transparant Prijs bijdraagt aan de kwaliteit van de verslaggeving.

De Transparant Prijs kent winnaars in vier categorieën en een overall prijswinnaar. De winnaars zijn: Oranje Fonds in de categorie vermogensfondsen en overige instellingen; Stichting Connect International in de categorie klein;
Net4Kids in de categorie middelgroot; en
War Child in de categorie groot

De jury heeft War Child uitgeroepen tot overall prijswinnaar. Alle winnaars ontvangen een geldbedrag van 10.000 euro en een beeldje. Daarnaast ontvangen drie goede doelen een eervolle vermelding: Stichting Liliane Fonds als sterkste stijger; de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij op basis van hun innovatieve jaarverslag; en Stichting Weeshuis Sri Lanka omdat zij bewijst dat ook een hele jonge stichting een transparant jaarverslag kan opstellen.

Uit de 173 inzendingen was net als vorig jaar het jaarverslag van War Child het meest transparant. Bij de keuze van de prijswinnaar heeft nadrukkelijk ook een rol gespeeld of een jaarverslag een voorbeeldfunctie heeft voor andere instellingen. Juryvoorzitter Morris Tabaksblat over het winnende verslag: "War Child is evenals vorig jaar winnaar van de Transparant Prijs in categorie groot, hetgeen een prestatie van formaat is omdat de concurrentie in deze categorie aanzienlijk is. Het verslag is nog verder verbeterd. Het internetverslag is innovatief. Voor de risicoparagraaf neemt de jury haar petje af."

Dit jaar is de gemiddelde transparantiescore opnieuw toegenomen. Volgens het juryrapport maken goede doelen beter transparant wat de resultaten zijn geweest van hun bestedingen. Daarnaast voldoen zij bijna allemaal aan de nieuwe fiscale criteria voor goede doelen (ANBI regelgeving). Wel kunnen goede doelen tijdiger hun jaarverslag publiceren en is de transparantie van kostentoerekening een verbeterpunt: wat wordt feitelijk besteed aan het goede doel en hoe hoog zijn de kosten voor beheer en administratie.

Meer informatie treft u aan op www.transparantprijs.nl.





http://www.transparantprijs.nl