Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (10/10)

OOSTERHOUT NB, 10 oktober 2007

Vier arrestaties vanwege openlijke geweldpleging

SPRANG-CAPELLE: De politie arresteerde woensdag 10 oktober vier verdachten op verdenking van het plegen van openlijk geweld. Het misdrijf vond plaats in de nacht van vrijdag 5 oktober op zaterdag 6 oktober. Een 16-jarige jongen uit Sprang-Capelle fietste tussen 01.30 / 02.00 uur vanuit Waalwijk terug naar Sprang-Capelle. Op de Heistraat werd zijn weg versperd door een groep van vijf leeftijdgenoten. Hij werd ingesloten en er werd geduwd en getrokken. Dit mondde uit in geweld tegen het slachtoffer. Hij werd in elkaar geslagen en moest schoppen en klappen incasseren. Het slachtoffer riep de hulp in van een toevallig passerende automobilist, die stopte en vroeg wat er aan de hand was. De man greep echter niet in, maar reed door. De mishandeling ging vervolgens door en het slachtoffer raakte buiten kennis. Door het geweld liep hij diverse verwondingen op (o.a. kneuzingen en blauwe plekken) en moest hij zich medische laten behandelen in het ziekenhuis.
Op basis van de aangifte en het daarop volgende onderzoek kon de politie op woensdag 10 oktober tot de arrestatie van vier verdachten overgaan. Het gaan om inwoners van Sprang-Capelle, respectievelijk 16, 16, 16 en 18 jaar oud. Ze worden momenteel verhoord over hun aandeel in het geweld.

Verboden wapen en belediging tijdens bekeuringsituatie

WAALWIJK: Dinsdagmiddag 9 oktober verbaliseerde de politie rond 17.00 de bestuurder van een bromfiets. De 16-jarige Waalwijker kreeg proces-verbaal omdat hij zonder helm reed over de Prof. Lorentzweg reed. Tijdens de bekeuringsituatie liep de verkeersovertreder diverse keren weg. Nadat hij gewaarschuwd was voor zijn gedrag, schold hij de politieagenten uit.
Dit was reden voor zijn arrestatie. Bij de daarop volgende fouillering vonden de agenten een vlindermes. Dit soort wapens is in Nederland verboden ingevolge de Wet Wapens en Munitie. Het mes is in beslag genomen. De jongeman moest mee naar het politiebureau. Daar kreeg hij proces-verbaal voor het rijden zonder helm, belediging en verboden wapenbezit.

Politie ruimt hennepkwekerijen op

KAATSHEUVEL / SPRANG-CAPELLE / LOON OP ZAND: Politiemensen ontmantelden woensdag 10 oktober 2007 hennepkwekerijen in woningen in Kaatsheuvel, Sprang-Capelle en Loon op Zand.

In een huurwoning aan het Prins Maurtisplein in Kaatsheuvel troffen politiemensen op de zolder van het huis een in werking zijnde hennepkwekerij aan, met daarin in totaal 89 hennepplanten. In de woning werd een 21-jarige Tilburger gearresteerd door de politie. Tijdens het verhoor verklaarde hij dat hij de wietplantage had opgezet en geëxploiteerd. De man is al eerder betrapt en veroordeeld voor de illegale teelt van hennep. Verder is vastgesteld dat er ook sprake was van diefstal van stroom, omdat de elektriciteit voor de kwekerij buiten de meter om werd verkregen.

Op twee slaapkamers in een woning aan de Nieuwe Vaart in Sprang-Capelle trof de politie twee kwekerijen aan. De ene was juist geoogst. De andere was nagenoeg oogstrijp.
In totaal zijn hier 89 hennepplanten geruimd, nadat ze voor bewijsvoering waren bemonsterd.

Een aanwezige 50-jarige Tilburger werd bij de inval opgepakt. Hij legde bij verhoor een bekentenis af. Ook hier was er sprake is van diefstal stroom en wel zodanig dat daardoor een brandgevaarlijke situatie was ontstaan, zo stelden medewerkers van Essent vast.

In een tuin aan de Van Rijckevorselstraat in Loon op Zand ruimde de politie tien grote hennepplanten op. Er was niemand thuis. Om die reden zijn er nog geen aanhouding verricht in deze zaak.

Tot slot vond de politie een wietplantage in een woning aan de Loonsestraat in Sprang-Capelle. De 72 hennepplanten waren net geoogst. Ook hier was sprake van fraude met het elektriciteitsnet. De politie arresteerde de 39-jarige bewoner van het pand.

In alle gevallen zijn de kwekerijen ontmanteld en de hennepplanten en diverse groeibenodigdheden vernietigd. Politie en Justitie proberen het wederrechtelijk verkregen voordeel dat de verdachten hebben gemaakt in het kader van de Pluk ze wetgeving terug te vorderen.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad. Burgers die tips hebben over de aanwezigheid van hennepkwekerijen kunnen dit doorgeven aan de politie via 0900-8844. Ook kan gebeld worden naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000. De politie gaat overigens niet op één anonieme tip af. De binnengekomen informatie wordt altijd verder onderzocht voordat tot een doorzoeking wordt overgegaan.

Politie neemt gestolen motor in beslag

OOSTERHOUT: De politie vond woensdag 10 oktober in een loods aan de Karolusstraat een gestolen motorfiets. Het ging om een BMW motorfiets die in de nacht van zaterdag 29 september op zondag 30 september in Breda was gestolen. De huurder van het bewuste bedrijfspand is gearresteerd op verdenking van heling. Hij heeft een verklaring afgelegd over de herkomst van de motor en is daarna in vrijheid gesteld. De politie onderzoekt de zaak verder.

Dieven laten twee gestolen autos achter

LOON OP ZAND: Twee gestolen autos zijn dinsdagavond 9 oktober rond 20.00 uur terug gevonden op de Heideweg in Loon op Zand. De criminelen zagen vermoedelijk betonnen wegobstakels (zogenaamde varkensruggen) over het hoofd en beschadigden daardoor de voorassen van een gestolen Saab. Gezien de schade lieten de dieven hun pas verworven buit achter. De auto was namelijk kort tevoren gestolen vanuit de Ecliptica in Loon op Zand. De eigenaresse had haar auto nog niet gemist en werd door de politie in kennis gesteld over de diefstal.
Vlakbij de Saab stond ook een gestolen Opel Corsa. Ook deze had schade opgelopen door de betonnen wegobstakels en was door de criminelen in brand gestoken. Deze auto was op 22 september jl. in Tilburg gestolen.

De technische recherche onderzoekt of er dadersporen in de voertuigen zijn achtergebleven aan de hand waarvan verder gespeurd kan worden.

Bromfietser rijdt door na verkeersongeval

OOSTERHOUT: Woensdagochtend 10 oktober vond rond 10.00 uur een verkeersongeval plaats op Leijsenhoek. Een 58-jarige vrouw uit Oosterhout werd door een nog onbekende bromfietsbestuurder van haar fiets gereden. Dat gebeurde op het moment dat het slachtoffer door de bromfiets werd ingehaald. De vrouw liep een verwonding op aan haar hoofd en had pijnlijke linker knie. Ze hoefde niet met de ambulance mee en is op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan voor medische behandeling.
De politie is op zoek naar de veroorzaker van dit ongeval. Vermoedelijk zaten er twee personen op de brommer. Beide personen droegen donkere kleding. De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich via 0900 88 44 te melden. Meldingen kunnen ook anoniem worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).

Auteur: Jeroen Steenmeijer