Gemeente Smallingerland



Drachten krijgt unieke, schone elektriciteitscentrale

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken trekt 10 miljoen euro uit voor de bouw van een ZEPP-centrale aan de Tussendiepen op industrieterrein De Haven in Drachten.

Minister Van der Hoeven van Economische Zaken trekt 10 miljoen euro uit voor de bouw van een ZEPP-centrale aan de Tussendiepen op industrieterrein De Haven in Drachten. Het concept van een ZEPP-centrale, oftewel Zero Emission Power Plant (ZEPP) is uniek en baanbrekend in Nederland en in de wereld.

SEQ Nederland bv is al enige jaren actief om een ZEPP-centrale in Drachten te realiseren. Het concept is dat de CO2 die normaal tijdens de verbranding vrijkomt, nu niet in de open lucht komt, maar wordt opgevangen. Deze CO2 wordt dan geïnjecteerd in de grond waaruit eerder ook het gas is gewonnen. Voordeel van dit injecteren is dat het gas in het veld op druk blijft, waardoor extra aardgas kan worden gewonnen. Dit gas wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit.

Sinds juni dit jaar is Eneco Energie medefinancierder van dit project. Samen dragen ze op deze manier bij aan een betrouwbare, betaalbare en schone energievoorziening in Nederland, waardoor het broeikaseffect wordt gereduceerd. De centrale kan bij volle inzet voldoende klimaatneutrale stroom opwekken voor ongeveer 150.000 huishoudens, wat genoeg is voor ongeveer 50% van alle Friese huishoudens.

Op dit moment is de gemeente Smallingerland bezig met de voorbereidingen van de bouwvergunning. Provincie Fryslân is bezig met de milieuvergunningen. Verwachting is dat volgend jaar gestart kan worden met de bouw. Voorwaarde voor een definitief groen licht voor het project is een andere belangrijke subsidieregeling (max. 30 miljoen euro) vanuit het Fonds Economische Versterkingen (FES) van de Nederlandse overheid. Het totale investeringsbedrag in Drachten is 120 miljoen euro.

De komst van de centrale is een stimulans voor de werkgelegenheid in de gemeente.

Naast Drachten krijgen ook twee CO2-projecten in Limburg en Rotterdam geld van minister Van der Hoeven.