Raad van de Europese Unie

RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE

Brussel, 10 oktober 2007
13628/1/07 REV 1 (Presse 222)
P 085/07
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de Somali-regio in Ethiopië

De EU volgt de situatie in de Somali-regio in Ethiopië nauwgezet. Zij is ingenomen met het verslag van de bevindingen van de humanitaire evaluatiemissie van de VN in de Somali-regio, maar neemt met bezorgdheid kennis van de conclusie van het verslag dat de humanitaire situatie in de conflictgebieden er de voorbije maanden sterk op achteruit is gegaan.
De EU looft de Ethiopische regering voor haar reactie op het verslag en roept haar op gevolg te geven aan alle aanbevelingen van de missie, onder andere door maatregelen te treffen om bij een conflict de burgerbevolking te beschermen. Zij is verheugd dat de regering zich bereid heeft verklaard erop toe te zien dat naar behoren wordt voldaan aan de humanitaire behoeften van de bevolking in de Somali-regio van Ethiopië. 13628/1/07 REV 1 (Presse 222) 2
NL
De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.