Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers


BTTB: tram- en bushaltes moeten op Gentse Korenmarkt blijven

Persbericht BTTB 10 oktober 2007

Volgens de lokale pers zouden binnenkort de tramhaltes van de Gentse Korenmarkt verhuizen naar enkele zijstraten. Volgens de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers (BTTB) zou dit een forse achteruitgang betekenen voor overstappende klanten. De BTTB vraagt een behoud van het huidige compacte tram- en busstation op de Korenmarkt.

De Korenmarkt is - na het St-Pietersstation - het belangrijkste knooppunt van De Lijn in Gent. Dagelijks stappen duizenden klanten er over van de ene tram- of buslijn op de andere. De verknoping is er dan ook optimaal: de loopafstand van tram naar bus is er zeer kort. Trams en bussen staan binnen elkaars gezichtsveld: zowel de bestuurders als de klanten hebben er een goed zicht op de overstapbewegingen.

Bij een verplaatsing van (een deel van de) haltes naar de Cataloniëstraat en/of de Veldstraat wordt de loopafstand voor veel overstappende klanten een stuk langer. Bovendien dreigt het zichtcontact tussen de wachtende trams en bussen verloren te gaan, aldus de reizigersbond. De tramhalte van lijn 1 in de Veldstraat - nu in gebruik tijdens de Gentse Feesten - ligt bijvoorbeeld buiten het zicht in een bocht. De BTTB vraagt zich dan ook af hoe de aansluitingen verzekerd zullen worden. Vanaf december zullen er bijvoorbeeld van 23u tot 1u 's nachts om het half uur bussen en trams van de Korenmarkt vertrekken: het wachten op aansluiting is op dat ogenblik essentieel, om te vermijden dat de klanten een half uur moeten wachten.

De reizigersbond verwijst naar het voorbeeld van Antwerpen, waar bij de heraanleg van diverse knooppunten de haltes dichter bij elkaar kwamen te liggen: bijvoorbeeld bij de Harmonie en de Nationale Bank. Ook bij het Gentse Rabot werd de situatie enkele jaren geleden verbeterd. Op de Korenmarkt zou de klok nu teruggedraaid worden.

De BTTB roept de beleidsverantwoordelijken op om het tram- en busknooppunt op de Korenmarkt om te vormen tot een aantrekkelijk geheel: zo kan het zelfs een architecturale meerwaarde vormen naar Frans voorbeeld.

terug