Gemeente Leeuwarden

VVD/PvdA Voorstel voor conferentie detailhandel Zuidlanden

Bron: VVD/PvdA (10-10-2007)
De VVD en de PvdA doen het voorstel aan de agendacommissie/het presidium om de griffie de opdracht te geven deze bijeenkomst te organiseren.
Naar aanleiding van de discussie in de raad over de hypermarché in De Zuidlanden, is bij de VVD-Leeuwarden en de PvdA-Leeuwarden, het idee naar voren gekomen om als raad op een meer gestructureerde wijze te discussiëren over de invulling van de commerciële functies (detailhandel) in het gebied De Zuidlanden, mede in relatie tot de binnenstad en haar omgeving. Dit gebied moet een goede invulling krijgen. "Er bestaan zorgen voor de totale detailhandel, die een dergelijke detailhandelslocatie kan hebben voor het centrum en daarmee voor de aantrekkelijkheid van Leeuwarden op de lange termijn". Toch hebben we niet bedoeld deze aanvraag negatief te willen benaderen. In plaats daarvan willen we graag een inhoudelijk goed en brede bijeenkomst/conferentie houden om dit thema detailhandel op Leeuwarder schaal binnen Friesland. Uitkomst zou moeten zijn dat de raad in staat is om kaderstellend een besluit te kunnen nemen.

Niet alleen de VVD en PvdA hebben immers belang bij zo'n traject, ook andere politieke partijen. De bedoeling is dan ook om een gezamenlijke bijeenkomst/conferentie voor de raad te (laten) organiseren. De organisatie zou in handen van de griffie kunnen/moeten komen te liggen, waarbij enkele raadsleden meedenken over de verdere invulling.

VVD en PvdA denken aan een bijeenkomst/conferentie met enkele goede experts/deskundigen/ervaringsdeskundigen als sprekers en aansluitend een paar workshops, te organiseren uiterlijk in januari 2008. Waarbij gekeken wordt naar kansen en bedreigingen, en waarbij gekeken wordt wat de mogelijkheden zijn voor invulling en de consequenties daarvan. Kortom alle "voors" en "tegens" moeten aan de orde komen op een open en objectieve manier, zodat de partijen daarna afgewogen besluiten kunnen nemen over de (verdere) invulling van de commerciële functies (detailhandel) van De Zuidlanden.

Ons gezamenlijk doel voor het organiseren van zo'n bijeenkomst/conferentie is derhalve:
o "Onderzoek door de Raad, doormiddel van een bijeenkomst/conferentie te organiseren, die opdracht geeft aan de griffie, aan de hand van haar kaders/voorwaarden, om te komen tot zo'n bijeenkomst/conferentie model, uiterlijk in januari 2008. En van deze bijeenkomst/conferentie een rapportage/verslag te (laten) maken van de bijdragen van de sprekers evenals een weergave van de workshops c.q. discussie."

Waar moet naar gekeken worden?


1. Wat is een hypermarché nu eigenlijk? Hoe wordt dit ingevuld (b.v. verhouding food en non-food)? Waar hebben we het nu precies over?
2. Wat zijn de ervaringen elders met een dergelijke ontwikkelingen? En met de ontwikkeling van "subcentra"? Kijken naar vergelijkbare voorbeelden, als die er al zijn nationaal, maar vooral ook internationaal (Duitsland, België, Engeland, Frankrijk) die op dit gebied veel ervaring hebben. Het gaat om concrete ervaringen elders.
3. Hoe ziet de Leeuwarder detailhandelsstructuur er uit en waaraan is behoefte vanuit de positie van Leeuwarden als detailhandelscentrum geredeneerd? Hoe kan de detailhandel in Leeuwarden versterkt worden? Wat kan de positie van Leeuwarden op het gebied van detailhandel zeker niet aan? Risico's inventariseren van vertrek winkelformules vanuit de binnenstad naar de periferie?

4. Hoe kijkt Friesland (provincie, gemeenten) aan tegen dergelijke ontwikkelingen? Welke ontwikkelingen spelen er elders in de provincie?
5. Wat wil de consument anno 2007 (en daarna), wat zijn de behoeftes, de wensen, etc.

6. Welke ontwikkelingen op retail-gebied komen eraan?
7. Hoe kan de commerciële ruimte (detailhandel) in De Zuidlanden ingevuld worden? Wat zijn de opties? Welke consequenties heeft dit voor ontwikkelingen elders (in andere gemeenten, in de binnenstad)?

Mogelijke partijen die een bijdrage kunnen leveren:

o Ruimtelijk-economen, met expertise op het gebied van retail bij voorkeur in middelgrote steden, bijvoorbeeld: a.DHV Noord sector ruimte, die erg enthousiast was om deel te nemen aan een bijeenkomst over dit thema voor Leeuwarden. Zij hebben hun diensten aangeboden om mee te werken. Zij willen eventueel ook vanuit DHV expertise leveren of workshops geven o.i.d. DHV heeft veel ervaring met zowel ruimtelijke projecten als ook economische en binnenstadsontwikkelingen. Zo hebben ze bijvoorbeeld de binnenstadsmonitor voor Leeuwarden al eens gemaakt. b.Ook het adviesbureau van Broekhuis (oud adviseur MKB) is een goede partij om er bij te betrekken.
Centrale vraag: hoe kan je een dergelijk gebied met commerciële ruimtes (m.n. detailhandel) als De Zuidlanden in relatie tot haar omgeving het beste invullen?
o Gemeenten (in Nederland en het buitenland) met ervaring op dit terrein, die al een hypermarché hebben, die een verzoek voor vestiging van een hypermarché hebben afgewezen, die een verzoek voor een hypermarché nog in overweging hebben. o Potentiële gegadigden voor invulling van detailhandel De Zuid, bijvoorbeeld hypermarché-formule Famila (Wim Eilering uit Drachten). o Ervaringsdeskundigen, voor en nadelen inventarisatie (nationaal en internationaal)
o Trendwatcher. Wat zijn de ontwikkelingen op dit terrein in deze en de toekomstige tijd?

KvK advies en medewerking vragen, maar inventariseer ook bij de KvK welke partijen, bureaus geraadpleegd en/of uitgenodigd moeten/kunnen worden.

Minimaal te betrekken c.q. uit te nodigen partijen

o Gemeenten (raad/wethouders/ambtenaren), niet alleen Leeuwarden, maar ook andere gemeenten
o Provincie (statenleden/gedeputeerde/ambtenaren) o HBD hoofdbedrijfschap detailhandel, MKB Nederland o LEON en Leeuwarder winkeliersverenigingen o Commerciële clubs
o Kamer van Koophandel
o Leeuwarder Middenstand en Leeuwarder bedrijfsleven o Consumenten: in de vorm van Consumentenbond of andere consument vertegenwoordigende instanties/personen.