Socialistische Partij

Eindelijk openheid kosten Koninklijk Huis


10-10-2007

De regering zal voortaan meer openheid geven over de werkelijke kosten die worden gemaakt voor de Koninklijke familie. Dit beloofde minister-president Balkenende vandaag in het debat over de begroting van het Koninklijk Huis op aandringen van SP-Kamerlid Ronald van Raak. Tot nu toe kreeg de Tweede Kamer te weinig informatie om de uitgaven goed te kunnen controleren.

De afgelopen vier jaar zijn de kosten voor de koninklijk familie met 36 procent gestegen, tot 114 miljoen euro. Ook doken steeds nieuwe kosten op. Het ministerie van Defensie blijkt het privé-jacht van koningin Beatrix te betalen. Het Kroondomein krijgt landbouwsubsidies. Verschillende ministeries betalen mee aan de jachtpartijen van de Koninklijke familie op paleis Het Loo.

In reactie op vragen van Van Raak beloofde minister-president Balkenende de Tweede Kamer voortaan een veel uitgebreider en zo volledig mogelijk overzicht te geven van de kosten die alle ministeries voor het Koninklijk Huis maken. Van Raak: "De SP vraagt al jaren om meer openheid, maar steeds bleef de financiële deur van het Koninklijk Huis dicht. Dit is een kleine historische doorbraak. Tot nu toe bepaalde de minister-president welke informatie de Kamer wel of niet krijgt. Het gaat om belastinggeld, dus ik moet kunnen controleren of al dat geld goed wordt besteedt."