European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/87

Brussel, 9 oktober 2007

13676/07 (Presse 224)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over het conflict in de regio Sool in Noord-Somalië

De Europese Unie (EU) is bezorgd over de wijze waarop de veiligheidssituatie in de Noord-Somalische regio Sool, met name in en rond de regionale hoofdstad Las Anod, zich ontwikkelt. De EU dringt er bij alle betrokken partijen op aan, een zo groot mogelijke terughoudendheid te betrachten en zich te onthouden van iedere nieuwe confrontatie, om te voorkomen dat de situatie verder escaleert en ontaardt in een breder conflict.

De EU steunt alle inspanningen om het huidige geschil langs vreedzame weg op te lossen, en dringt er bij alle betrokken partijen op aan een onmiddellijke en onvoorwaardelijke staking van de vijandelijkheden af te kondigen, en de lokale groeperingen ervan te overtuigen zich te onthouden van verdere gevechten om aldus ruimte voor dialoog en verzoening te scheppen.

De EU is van mening dat een militaire confrontatie niet in het belang van de plaatselijke gemeenschappen is, en veeleer een bedreiging voor de stabiliteit van het gehele gebied zal vormen. De EU zal de situatie op de voet blijven volgen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië, Azerbeidzjan en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026
press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

13676/07 (Presse 224)