Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van woensdag 10 oktober 2007

110.000 euro voor verdere uitbouw online hulpverlening

Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin, Steven Vanackere, bezocht vandaag de Federatie Tele-Onthaaldiensten in Vlaanderen. Naar aanleiding van de Dag van de Geestelijke Gezondheidszorg liet de minister zich uitgebreid informeren over de werking van de Tele-Onthaaldiensten. De minister beloofde dat de 110.000 euro extra voor de verdere uitbouw van online hulp van Tele-Onthaal ook in 2008 gegarandeerd blijft.

Tele-Onthaal (nummer 106) werkt met meer dan 500 opgeleide vrijwilligers die jaarlijks haast 120.000 oproepen behandelen. De vrijwilligers zorgen ervoor dat de diensten 24 uur op 24 uur bereikbaar zijn. Daarnaast is er een omkadering van 24 voltijdse eenheden. De Vlaamse overheid besteedt jaarlijks 1.679.000 euro aan de Tele-Onthaaldiensten.

Tele-Onthaal biedt sinds 2002 ook opvang via het internet. Via de website www.tele-onthaal.be (http://www.tele-onthaal.be/) kan een hulpvrager een "geschreven" gesprek voeren met een ervaren vrijwilliger. Anonimiteit is gegarandeerd. In 2006 waren er 2.116 online oproepen waarvan 1.736 leidden tot een hulpverlenend gesprek. Net zoals in een telefonisch gesprek kan er aandacht gaan naar op verhaal komen, emoties uiten, de probleemsituatie verkennen en inzichten zoeken, perspectief zoeken. Uit de ervaring blijkt dat via internet vooral jongeren worden aangesproken. Bovendien is vastgesteld dat via online hulpverlening mensen sneller geneigd zijn om ook zeer traumatische ervaringen te melden.

In alle Vlaamse provincies en Brussel bieden de Tele-onthaaldiensten deze online service aan. Zij zorgen er voor dat de hulpvragers van maandag tot vrijdag tussen 19 uur en 22 uur en woensdagnamiddag van 14 uur tot 17 uur bij hen terecht kunnen.

Minister Vanackere wil verder werken aan de uitbouw van deze online hulpverlening en reserveerde daarom voor 2007 al 110.000 euro voor de verdere uitbouw van online hulp in alle Tele-onthaaldiensten in Vlaanderen. De minister garandeerde Tele-Onthaal dat dezelfde financiële injectie ook in 2008 gehandhaafd blijft. Dat betekent dat in elke provincie een half time extra werkzaam zal zijn die de vrijwilligers in de online hulp zal opleiden en begeleiden.