Socialistische Partij Rotterdam

Regel inburgering nu gratis en goed

10-10-2007 *

De Rotterdamse SP-fractie zal morgen wethouder Kaya van participatie stevig aan de tand voelen over het inburgeringsdrama in de stad. De marktwerking in inburgeringsland en de absurd hoge bedragen die mensen moeten betalen zorgt voor een chaotische situatie. Het plan om alle inburgeraars een traject aan te bieden klinkt mooi, maar de vraag is hoe de financiering geregeld gaat worden.

Kaya wil volgens het ADRD van 10 oktober meegaan met de plannen van minister Vogelaar en alle 65.000 inburgeraars in Rotterdam een traject aanbieden. Dat betekent dus dat de gemeente het overgrote deel van de kosten van de taalcursussen betalen. De inburgeraar zelf betaalt een eigen bijdrage van 270 euro.

De zorgen van de SP over de inburgering zijn nog niet weggenomen. SP-raadslid Theo Cornelissen: 'Wij hebben in oktober vorig jaar al gepleit voor gratis taalcursussen voor de Rotterdammers. Dat weigerde de wethouder en nu zit hij met de gebakken peren. Een groot deel van de inburgeraars moest 5000 tot 7000 euro betalen voor hun taaltraject. Je kunt natuurlijk op je klompen aanvoelen dat mensen zich door zulke bedragen laten afschrikken. Wie heeft nu zin zich diep in de schulden te steken?'

De SP vindt het vooruitgang als de taaltrajecten door de gemeente worden aangeboden, hoewel de partij blijft pleiten voor volledig gratis inburgering. Dat kan ook, want andere gemeenten doen het ook. Voor een alleenstaande moeder is 270 euro nog steeds vaak veel te veel geld. Dat de GroenLinkse wethouder Kaya de cursussen niet helemaal gratis wil maken is in de ogen van de SP volstrekt onbegrijpelijk.

Er is een flinke pot geld nodig om de plannen van Kaya uit te voeren. En daar wringt de schoen. Want zowel minister Vogelaar als wethouder Kaya zijn volstrekt onduidelijk over de financiering van het plan. Duizenden mensen extra krijgen straks misschien een traject van de gemeente aangeboden. Dat kost miljoenen. Hoe zijn Kaya en Vogelaar dat van plan te betalen?

De SP fractie heeft begrepen dat er overleg is geweest tussen minister Vogelaar en de verantwoordelijke wethouders. De SP is benieuwd wat er is besproken en of de wethouder dingen weet die in de Rotterdamse raad en zelfs in de Tweede Kamer nog niet bekend zijn.

De SP blijft zich met klem keren tegen de marktwerking in inburgeringsland. Al een jaar geleden waarschuwde de SP dat door de idiote aanbestedingen een gat zou ontstaan en duizenden inburgeraars veel langer moesten wachten op hun taalcursus. Enkele weken geleden gaf de wethouder doodleuk toe dat de eerste cursisten nog maar drie weken bezig waren. Cornelissen: 'Dat is onder andere het gevolg van de marktwerking. Het is een zootje in inburgeringsland. Dit college moet de taaltrajecten nu met spoed goed en wat ons betreft gratis regelen.'