PvdA Europees parlement


Israël verantwoordelijk voor humanitaire ramp in Gaza

10 oktober 2007

Thijs Berman In een opvallend scherp geformuleerde resolutie doet het Europees Parlement vandaag, op initiatief van PvdA-europarlementariër Thijs Berman, een dringende oproep aan Israël om de blokkade van de Gazastrook onmiddellijk op te heffen. Sinds begin september is Gaza door Israël uitgeroepen tot 'vijandelijk gebied', waardoor het Palestijnse gebied totaal afgesloten wordt van elektriciteit en brandstoftoevoer.

Een delegatie van het Europees Parlement, onder leiding van PvdA-europarlementariër Thijs Berman, bracht zeer recent een bezoek aan Gaza.

"De situatie is er schokkend", volgens Berman, "Gaza verkeert in een humanitaire crisis. Slechts humanitaire goederen komen binnen, eigen producten komen niet verder dan de Israëlische grensposten, ondernemers kunnen geen ruwe producten importeren, veel inwoners zijn hun baan kwijt. Het economische en sociale leven is er volledig kapot gemaakt."

De delegatie van de commissie ontwikkelingssamenwerking van het Europese Parlement had in Gaza ontmoetingen met lokale autoriteiten en ondernemers. Ook bracht ze een bezoek aan een ziekenhuis. Berman: "Ziekenhuizen krijgen sinds de zomer geen onderdelen meer voor medische apparatuur en te weinig medicijnen. Anderhalf miljoen mensen worden in Gaza collectief gestraft. Dit is een recept voor wanhoop en radicalisering."

Om die reden roept een eensgezind Europese Parlement morgen de Europese Commissie en Europese Raad van ministers op om op te treden. De stemming over de resolutie is morgen. De Israëlische blokkade moet onmiddellijk beëindigd worden, zodat mensen weer vrij kunnen bewegen. Het vraagt aan Palestijnse zijde om garanties voor de beëindiging van alle raketaanvallen en andere geweldacties.

Het Europese Parlement spreekt in de resolutie haar hoop uit dat de geplande Midden-Oosten conferentie, in november in New York, de partijen weer bij elkaar zal brengen en het vrede tussen Israël en de Palestijnen dichterbij zal brengen.