Gemeente Dantumadeel


| | Dantumadeel huisvest vluchteling
---

10 oktober 2007 - Dantumadeel huisvest binnenkort 23 vluchtelingen

PERSBERICHT

Damwoude, 10 oktober 2007.

Damwoude. Eind dit jaar en begin volgend jaar zullen in Damwoude en Veenwouden en in totaal 23 Afrikaanse vluchtelingen gehuisvest worden. Het gaat om door Nederland uitgenodigde vluchtelingen die vanwege een internationaal verdrag naar Nederland zijn gekomen en die bij aankomst een verblijfsstatus hebben gekregen. De vluchtelingen komen uit Congo en Burundi en hebben jarenlang in kampen in Tanzania gezeten. In het kader van de huisvesting van statushouders heeft het Ministerie van VROM elke Nederlandse gemeente een jaarlijkse taakstelling opgelegd. De gemeente is wettelijk verplicht om aan haar taakstelling huisvesting statushouders te voldoen.
De taakstelling voor de gemeente Dantumadeel bedraagt het plaatsen van 7 statushouders per jaar. In de afgelopen jaren heeft de gemeente Dantumadeel door externe oorzaken niet aan deze taakstelling kunnen voldoen. De achterstand daarin bedraagt tot 1 januari 2008 32 statushouders.
Jaarlijks is er overleg tussen de gemeente en de provincie Fryslân over deze taakstelling.
In het verlengde daarvan heeft het Centrum Opvang Asielzoekers (COA) de gemeente Dantumadeel benaderd met de wens een groep van 23 vluchtelingen uit Congo en Burundi, die jarenlang in kampen in Tanzania hebben gezeten te plaatsen, in Dantumadeel te huisvesten. Na overleg met het COA en de Stichting Thùs Wonen te Broeksterwoude heeft het college besloten om een deel van de groep begin december 2007 en de overigen begin januari 2008 te huisvesten. Vluchtelingenwerk Nederland gaat extra vrijwilligers werven om mee te helpen de begeleiding van de vluchtelingen te verzorgen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met E Koster, Eenheid Communicatie en Voorlichting, tel: 0511-426141

---