Ministerie van Buitenlandse Zaken

Mededeling inzake maritiem beleid

Voorstel: Mededeling van de Commissie inzake een integraal maritiem beleid voor de Europese Unie
Datum Commissiedocument: 10 oktober 2007
Nr. Commissiedocument: COM(2007)575
Pre-lex: http://ec.europa.eu/prelex/detail_dossier_real.cfm?CL=nl &DosId=196253
Nr. impact-assessment Commissie en Opinie impact-assessment Board: SEC (2007)1280 (summary), opinie Impact-assessment: niet opgesteld Behandelingstraject Raad: Nog niet bekend. Er zullen voorzitterschapsconclusies worden voorbereid, ter bespreking/besluitvorming in de Europese Raad van 13 december 2007 Eerstverantwoordelijk ministerie: Ministerie van Verkeer en Waterstaat (Staatssecretaris als coördinerend bewindspersoon voor Noordzee-aangelegenheden)

1. Essentie voorstel

2. Subsidiariteit en proportionaliteit

3. Nederlandse positie


1. Essentie voorstel

De Commissie heeft als vervolg op het in juni 2006 uitgebrachte Groenboek Europees maritiem beleid (COM(2006)275) en de daarop volgende brede consultatie een mededeling ("visiedocument") inzake een integraal Europees maritiem beleid uitgebracht, vergezeld van:
* een mededeling houdende een samenvattende rapportage over het gehouden consultatietraject;

* een werkdocument houdende een actieplan met een groot aantal concrete vervolgacties, vooral in termen van procesacties richting vervolgvoorstellen/-producten;

* impact-assessment.

De essentie van de mededeling is enerzijds het (opnieuw) benadrukken van het belang van een integraal maritiem beleid en de rol van de Commissie daarbij, anderzijds vooral een samenvatting van wat de Commissie zich op dit gebied aan vervolgacties voorstelt. Als zodanig heeft het document zelf weinig/geen zelfstandige impact, deze zal vooral voortkomen uit de in het onderliggende actieplan aangekondigde vervolgvoorstellen/-producten.

Het actieplan bestrijkt een breed scala aan terreinen, van maritiem vervoer en concurrentievermogen tot energie, visserij en bescherming van het mariene milieu. Sommige van de aangekondigde acties lopen reeds of zullen snel in gang worden gezet, voor andere zal de Commissie volgend jaar met concrete plannen komen.


2. Subsidiariteit en proportionaliteit

De Commissie kondigt in de mededeling een veelheid (zo'n 50) van vervolgacties aan, waaronder onderzoek, ontwikkeling van databases, internationaal overleg, richtsnoeren en een beperkt aantal nadere voorstellen voor EU-regelgeving (richtlijnen en verordeningen). Deze worden uitgewerkt in het onderliggende actieplan.

Het voorlopige oordeel over bevoegdheidsvaststelling, subsidiariteit en proportionaliteit is over het algemeen positief. De mededeling onderkent en vindt een redelijke balans tussen de rollen/verantwoordelijkheden op gemeenschapsniveau en die op het niveau van de lidstaten. Veel van de voorgestelde acties zijn naar hun aard in lijn met de in hoofdstuk 2 van het Nederlandse kabinetsstandpunt gesuggereerde proportionele en praktisch gerichte acties.

De Commissie hanteert subsidiariteit nadrukkelijk als uitgangspunt in haar mededeling, en er zijn op voorhand geen voorstellen zichtbaar die tot bevoegdheidsverschuivingen zouden (kunnen) leiden. Niettemin zullen de aangekondigde vervolgproducten nadrukkelijk op bevoegdheidsvaststelling, subsidiariteit en proportionaliteit moeten worden getoetst. Op het punt van maritieme ruimtelijke ordening, waar de Gemeenschap niet bevoegd is, zal Nederland alert moeten zijn op de concrete vervolgacties die de Commissie onderneemt.

Over de financiële gevolgen van de mededeling valt hangende de vervolgvoorstellen nog niets te zeggen. Nederland wenst bij aanvullende voorstellen voor noodzakelijke concrete maatregelen aandacht voor het voorkomen van onnodige regeldruk voor bedrijven. Verder is het voor Nederland van belang dat de Commissie bij vervolgvoorstellen een degelijke impact assessment bijvoegt, inclusief een volwaardige kosten-baten-analyse.


3. Nederlandse positie

De mededeling en het onderliggende vervolgpakket zijn tot op grote hoogte in lijn met het Nederlandse kabinetsstandpunt inzake het Groenboek Europees maritiem beleid, zoals dat in april 2007 is vastgesteld (TK 22112, nr.529).

Nederland onderschrijft in algemene zin nut en noodzaak van een integrale benadering van maritieme aangelegenheden op Europees niveau, evenals de hoofddoelstellingen (economie en duurzaamheid) waarop een dergelijke benadering zou moeten rusten. Daarbij is Nederland - met de meeste andere lidstaten - geen voorstander van nieuwe Europese regelgeving wanneer meer praktische en gerichte alternatieven voorhanden zijn.

De aangekondigde vervolgacties zijn over het algemeen praktisch gericht en hebben een potentiële meerwaarde voor Europese samenwerking en daadkracht.

De Commissie ziet vooralsnog af van in het Groenboek gesuggereerde voorstellen die de belangen van (onder meer) Nederland zouden hebben kunnen geschaad, zoals onder meer de oprichting van een Europees scheepsregister of de instelling van een Europese kustwacht. Enige zorgpunten in het actieplan zijn vooralsnog vooral de aangekondigde verdere EU-bemoeienis met maritieme ruimtelijke planning en de aangekondigde heroverweging - en in het verlengde daarvan de mogelijke afschaffing - van bestaande uitzonderingen voor zeevarenden voor wat betreft sociale en arbeidswetgeving.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Europees Groenboek Maritiem beleid (deel I) | PDF, 120 Kb
* Europees Groenboek Maritiem beleid (deel II) | PDF, 357 Kb