SGP


05 - 09 - 07 | SGP: geen Europese dag tegen de doodstraf maar dag voor het leven.

SGP-kamerlid Van der Staaij wil geen Europese dag tegen de doodstraf, maar een dag voor het leven. Hij zei dat bij het debat over de Razeb. Van der Staaij: "De SGP ziet niets in het uitroepen van 10 oktober tot Europese dag tegen de doodstraf. Afgezien van het feit dat mijn fractie in bepaalde gevallen de doodstraf legitiem acht, komt mij dit thema nogal willekeurig voor. Waarom is bij uitstek voor dit thema gekozen? In alle lidstaten is het opleggen van de doodstraf toch uitgesloten? Ligt het niet veel meer in de rede om bijvoorbeeld te kiezen voor een Europese dag vóór het leven? Dan kan de focus breed worden gericht op alle aspecten van het recht op leven, inclusief de praktijken rond abortus en euthanasie, zoals ook Polen terecht heeft aangeduid."
In zijn bijdrage ging de SGP'er verder in op de benarde positie van christenen in Irak en China. Wat betreft Irak pleitte hij ervoor dat Nederland steun betuigt aan het plan om de Ninevé-vlakte tot een 'veilige haven' te maken voor de christelijke minderheid. Nu China de Olympische Spelen organiseert, is dat een goed moment om continu de mensenrechtensituatie aan de orde te stellen, met name de (beperkte) vrijheid van godsdienst in dat land.

Nadere informatie:
M. de Bruyne, voorlichter SGP-fractie Tweede Kamer, 06 1830 5821


---

----------

AO Razeb
5 september 2007
Van der Staaij

IGC
Tijdens het Gymnich-overleg zal nader worden gesproken over het nieuwe Europese verdrag. Dit gebeurt â logischerwijs - op basis van het mandaat van op 21/22 juni jl.
Lidstaten kunnen tijdens dit overleg opnieuw de nodige inbreng leveren. Welke marges liggen hier? Waar gaat de minister voor? Mijn fractie heeft destijds met gemengde gevoelens kennisgenomen van de uitslag van het beraad op 21/22 juni jl., vanwege onder meer:
- Het concept-verdrag versterkt de tendens van een vaste voorzitter;

- Er komt een Hoge Vertegenwoordiger die het volledige takenpakket krijgt van de gewezen Europese minister voor Buitenlandse zaken, inclusief een dubbele hoed, die het gezicht van Europa op het wereldtoneel moet worden.

- Er komt een verwijzingsartikel naar het EU-handvest van de grondrechten.

- Op een fors aantal terreinen verdwijnt het vetorecht, etc. Het zal niet verbazen dat mijn fractie er sterk op aandringt dat de minister deze onderdelen waar mogelijk onder kritiek zal stellen en bijstelling bepleit. Wat zal zijn insteek zijn?

Doodstraf
De EU wil 10 oktober uitroepen als Europese dag tegen de doodstraf. Mijn fractie ziet hier niets in. Afgezien van het feit dat mijn fractie in bepaalde gevallen de doodstraf legitiem acht, komt mij dit thema nogal willekeurig voor. Waarom is bij uitstek voor dit thema gekozen? In alle lidstaten is het opleggen van de doodstraf toch uitgesloten? Ligt het dan niet veel meer in de rede om bijvoorbeeld te kiezen voor een Europese dag vóór het leven? Dan kan de focus breed worden gericht op alle aspecten van het recht op leven, inclusief de praktijken rond abortus en euthanasie, zoals ook Polen terecht heeft aangeduid.

Irakese christenen
De dramatische situatie in Irak is bekend. Veel geweld en dagelijks doden. Tal van bevolkingsgroepen zuchten hieronder. Voor al deze groepen moeten wij ons waar mogelijk inzetten. Toch wil ik in dit verband één groep eruit lichten. Christenen, grotendeels Assyriers, zijn in Irak min of meer vogelvrij. Er dreigt hier een einde te komen aan een christelijke beschaving van bijna 2000 jaar oud. Meer dan de helft van hen is inmiddels Irak uit verdreven. Ze worden vermoord of geterroriseerd door moslimgroeperingen. De aandacht voor deze groepering â nationaal en internationaal is te gering. Juist in dit licht heeft het mij teleurgesteld, dat de minister zo weinig voelde voor steun aan het internationaal besproken plan om de zogenoemde Ninevé-vlakte als veilige haven voor christenen te bestempelen (zie recente schriftelijke vragen SGP/VVD). Natuurlijk zitten hier ook haken en ogen aan. Maar is er een beter alternatief? Waar ziet de minister andere oplossingsrichtingen? Is hij bereid de positie van deze bevolkingsgroep steviger op de internationale agenda te krijgen? Waar en hoe?

China
Tijdens het Gymnich-overleg zal ook worden gesproken over China. Heel goed; het betreft hier een buitengewoon belangrijke speler op het wereldterrein. Bijzondere aandacht vraag ik daarbij voor de vrijheid van godsdienst en de mensenrechten. In het bijzonder vele christelijke groeperingen worden beperkt in hun vrijheden. Uit rapporten blijkt dat China recent vele christelijke zendelingen het land heeft uitgezet om te voorkomen dat zij activiteiten ontplooien rond de Olympische Spelen. Mijn fractie is blij, dat de minister heeft aangeduid (antwoorden vragen SGP/CU) dat hij deze problematiek ernstig neemt en die op de geëigende plaatsen ook aan de orde stelt. Ook is mijn fractie blij, dat de minister de Olympische Spelen als een handvat wil gebruiken voor een dialoog over de mensenrechtensituatie. Zal de minister dit ook tijdens het aanstaande overleg aansnijden met de andere partners? Overigens blijft mijn fractie de Nederlandse deelname aan de Olympische Spelen in een dergelijk land, waar minderheden verdrukt worden, wrang vinden.

Rusland
Ook Rusland zal aanstaand overleg aan de orde komen. Terecht. Moskou is weer helemaal terug op het wereldtoneel, met alle spierballenvertoon, anti-Westerse retoriek en territoriale claims (gebieden in Noordpool e.d.) van dien. Mede gelet op de grote olie- en gasvoorraden in dit land, zal de invloed van Rusland in de komende tijd alleen maar groter worden (energiepolitiek). Hoe wil Nederland daarop inspelen? Welke strategie nemen wij in tegenover Ruslands aspiraties?
Concreet: Rusland, China, Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgizië werken op steeds meer terreinen samen in het zogenaamde Shanghai Cooperation Organisation (SCO). Die samenwerking betreft het terrein van energie, terrorisme en defensie. Deskundigen wijzen erop, dat Europa dit samenwerkingsverband niet langer kan afdoen als een onbeduidende organisatie. In dit verband is wel gesuggereerd om partnerschappen met bepaalde SCO-landen aan te gaan. Ook is erop gewezen dat er kan worden samengewerkt door EU en SCO op het gebied van terrorisme- en drugsbestrijding. Hoe staat de minister tegenover deze gedachten?

Israel
De situatie in het Midden-Oosten staat tijdens het Gymnich-overleg prominent op de agenda. Wat de SGP betreft mag de politieke en economische druk op terreurorganisatie Hamas niet verslappen. Integendeel. Nog steeds wordt Israel vrijwel dagelijks vanuit de Gazastrook met raketten beschoten; afgelopen maandag werd een Israëlisch kinderdagverblijf door een raket getroffen. Het onderstreept nog eens dat deze terroristen maar één doel hebben en dat is zoveel mogelijk onschuldige slachtoffers maken. Daarnaast is het zaak om waar mogelijk de positie van premier Abbas te verstevigen, zoals ook Israel dat pleegt te doen. Juist met het oog op de geplande internationale Midden-Oosten bijeenkomst in november is het van belang dat er een situatie wordt gecreëerd waarin er serieus zaken kan worden gedaan en de stabiliteit in deze regio hersteld kan worden.
Aangaande Israel is het voorts van blijvend belang om de belangrijkste oorlogshitsers in deze regio (Syrië en Iran) onder blijvende druk te houden. Krijgt dit voldoende serieuze prioriteit? Hezbollah blijkt (met Syrische steun) weer op volle sterkte te zijn. In die zin heeft onze aanwezigheid (Unifil) geen werkelijke oplossing geboden. Welke consequenties verbinden wij daaraan?

Iran
Door de VN-veiligheidsraad zijn inmiddels reeds twee keer sancties opgelegd richting Iran in verband met haar nucleaire programma. Dit heeft niets geholpen. Integendeel. Recent pochte president Ahmadinejad er juist op, dat Iran âna twee VN-resolutiesâ niet door de knieën is gegaan, maar inmiddels meer dan 3000 centrifuges in gebruik heeft genomen voor de verrijking van uranium. Dit is erg verontrustend. Hier staat tegenover een recent rapport van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, dat aanduidt dat Iran juist minder uranium is gaan verrijken en nu beter meewerkt met de IAEA-inspecteurs. Dat zijn dus tegenstrijdige berichten. Wat gebeurt er in de ogen van de minister nu in Iran? In hoeverre wordt de internationale gemeenschap aan het bekende lijntje gehouden, zodat tijd wordt gewonnen en het Iraanse nucleaire programma stapje voor stapje gerealiseerd wordt? Hoe lang laten we deze onzekerheid voortduren?

SGP: geen Europese dag tegen de doodstraf maar dag voor het leven.