Ingezonden persbericht



---





PERSBERICHT


---

RESULTATEN BENCHMARK DUURZAAM INKOPEN DOOR GEMEENTEN BEKEND: GEMIDDELDE SCORE 34%

Tijdens de Praktijkdag Werk Maken Van Duurzaam Inkopen op 10 oktober a.s. reikt Wiana Partakusuma, onlangs benoemd tot programmadirecteur duurzaam inkopen van VROM, de prijzen uit aan drie gemeenten die het beste hebben gescoord in de Benchmark Duurzaam Inkopen. Het is een van haar eerste publieke optredens. De winnaar is de gemeente Tilburg, op de tweede en derde plaats staan respectievelijk Leeuwarden en Oss.

De Benchmark Duurzaam Inkopen is onderdeel van de lokale duurzaamheidsmeter, een instrument van COS Nederland waarmee gemeenten kunnen meten hoe duurzaam hun beleid is. De Benchmark Duurzaam Inkopen brengt de inspanningen van Nederlandse gemeenten voor duurzaam inkopen in kaart. Bij duurzaam inkopen gaat het om rekening houden met mens, klimaat en milieu, in Nederland én in andere landen. Eerlijke verdeling en het voorkomen van afwenteling van problemen op andere landen en toekomstige generaties, staat daarbij voorop. Overheden kopen jaarlijks voor veertig miljard euro in aan producten en diensten. De vragenlijst is door 149 gemeenten ingevuld. Gemiddeld scoren de deelnemende gemeenten 34 van de 100 te behalen punten. Veel gemeenten staan dan ook nog aan het begin. Van de 149 gemeenten scoren er slechts zevenentwintig 50% of meer. Nog een groot verschil met de afspraak dat in 2010 alle gemeenten duurzaamheid bij 50% van hun inkopen duurzaamheid zwaar moeten laten mewegen. Twintig groete gemeenten hebben onlangs laten weten zelfs te willen gaan voor 100 %. De afstand tussen dat doel en de scores in de benchmark is groot. Er is nog een lange weg te gaan. Maar dat in een jaar tijd veel kan veranderen toont de gemeente Oss. Oss scoorde 24% hoger dan vorig jaar en haalt nu met 77 punten de derde plaats. Leeuwarden wist Alkmaar en Ede voorbij te streven en eindigt met drie punten achterstand op koploper Tilburg die met 82 punten, net als vorig jaar bovenaan staat.

De Praktijkdag Werk Maken van Duurzaam Inkopen wordt georganiseerd door COS Nederland, de Provinciale Milieufederaties, Stichting Natuur en Milieu, Milieudefensie en de Vereniging Klimaatverbond Nederland.

Einde persbericht
'Werk maken van duurzaam inkopen', praktijkdag voor (semi-)overheden, bedrijven, beleidmakers, politici en maatschappelijke organisaties.

Locatie : Nieuwegein Business Center, Nieuwegein (zie routebeschrijving op www.n-b-c.nl) Datum : woensdag 10 oktober 2007, 9.30u - 17.00u Organisatie : COS Nederland, Provinciale Milieufederaties, Stg. Natuur en Milieu, Milieudefensie, Ver. Klimaatverbond Nederland. Voor : (Semi-) overheden (bestuurders, ambtenaren en politiek); maatschappelijke organisaties; bedrijven; Toegang : 100 euro of 50 euro (NGO's en leden Klimaatverbond) inclusief lunch (media op vertoon van perskaart kostenloos)

Voor meer informatie en aanmelden zie www.duurzaaminkopen.nu

Algemene informatie: Vivianne Hahn, 06 - 14912519
Pers en publiciteit: COS Nederland, Tabe Jorritsma, T: 078-6390475 E: t.jorritsma@cosnederland.nl, Voor de exacte scores en ranglijst zie : www.duurzaamheidsmeter.nl

-----------------------


---- --