Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ondernemingen oneens over grootste ICT dreiging, volgens Sophos-onderzoek

Toenemende noodzaak voor Network Access Control nodig voor alle desktop-, mobiele en gastgebruikers van het netwerk

Gorinchem, 10 oktober 2007 Sophos, gespecialiseerd in IT-beveiliging en controle, onderzocht welk soort gebruiker volgens de bedrijven het grootste gevaar vormt voor hun netwerken. Het onderzoek wijst uit dat 31 percent van de ondernemingen ervan overtuigd is dat gedecentraliseerde of mobiele gebruikers voor hun netwerken de grootste IT-bedreiging vormen. Een kwart is van mening dat gasten of externe onderaannemers een groter gevaar zijn. De resterende 44 percent van de ondernemingen daarentegen denkt dat vooral de eigen ondernemers het bedrijfsnetwerk aan potentiële gevaren blootstellen.

Sophos-onderzoek (208 respondenten, september 2007)

De resultaten van het onderzoek zagen er als volgt uit: Welke gebruikers stellen uw netwerk het meeste bloot aan IT-bedreigingen?


· Onderaannemers, medewerkers aan uitbestede opdrachten: 14%


· Gedecentraliseerd en mobiel personeel: 31%


· Gastgebruikers: 11%


· Gewone werknemers: 44%

Volgens Sophos hebben heel wat ondernemingen problemen om van hun mobiele personeel gedaan te krijgen dat ze zich aan dezelfde veiligheidsmaatregelen houden als hun desktopgebruikers. De oorzaak daarvan is dat ze onvoldoende zicht hebben op het feit of die toestellen al dan niet uitgerust zijn met de vereiste software, system patches en up-to-date beveiligingstoepassingen. De experts van Sophos wijzen er bovendien op dat gastgebruikers en onderaannemers daarbij vaak over het hoofd worden gezien, zodat deze helemaal kunnen voorbijgaan aan elke beveiliging, waardoor de kans dat ze het netwerk van de onderneming aan aanvallen blootstellen behoorlijk toeneemt.

Eén enkele ongecontroleerde werkplek kan enorme schade veroorzaken, Aldus Marnix van Meer, directeur Sophos Benelux, de gebruiker is zich hiervan onbewust en de beheerder zit met de gevolgen. Voorafgaand aan het inloggen en tijdens het gebruik moet gecontroleerd worden op dreigingen om misbruik en schade te voorkomen.

Het onderzoek wijst ook op het grote aandeel van de organisaties dat zich zorgen maakt over zijn op desktops werkende personeel, medewerkers die wellicht gelijkaardige apparatuur gebruiken en permanent met het netwerk verbonden zijn. Elke werknemer die zich niet aan het interne veiligheidsbeleid houdt, betekent een risico voor het netwerk, ongeacht de oorzaken (zoals onverantwoord online gedrag, het gebruik van peer-to-peer applicaties of instant berichtenprogramma s of gewoon een incorrecte configuratie van de PC).

Organisaties moeten hun beveiliging aanpassen aan bekende en onbekende gebruikers, maar ook aan bekende en onbekende hardware en applicaties. aldus Marnix van Meer, Veel conventionele beveiligingsoplossingen houden hier onvoldoende rekening mee

Meer informatie over het controleren van de netwerktoegang is te vinden op: http://www.sophos.com/security/topic/nac.html

Een podcast over implementatie en deployment van NAC kan gedownload worden op: http://www.sophos.com/security/podcasts/archive.html

Sophos blijft de computergebruikers aanraden om hun IT op een veilige manier in te zetten en een geconsolideerde oplossing te draaien die de toegang tot het netwerk controleert en een beveiliging inhoudt tegen de bedreigingen die uitgaan van spam, hackers, spyware en virussen.

Over Sophos
Sophos is wereldleider in IT security en controle. Sophos biedt bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties een volledige bescherming en controle tegen bekende en onbekende malware, spyware, intrusions, ongewenste applicaties, spam, policy-misbruik en ongecontroleerde netwerktoegang (NAC of Network Access Control). De gebruiksvriendelijke, betrouwbaar ontwikkelde producten van Sophos beschermen meer dan 100 miljoen gebruikers in meer dan 150 landen. Met meer dan 20 jaar ervaring en een wereldwijd netwerk van centra die bedreigingen analyseren, is het bedrijf in staat snel te reageren op nieuwe bedreigingen en behaalt daarmee het hoogste niveau van klantentevredenheid binnen deze sector. Sophos is een internationaal bedrijf met hoofdzetel in Boston, MA, en Oxford, UK. Meer informatie is beschikbaar via www.sophosbenelux.com.

Voor de allernieuwste security nieuwsflashes, alsook commentaar en achtergrondinformatie rond opkomende security bedreigingen, blijft u up-to-date via de security blog van Sophos: http://www.sophos.com/blog

Voor meer informatie en/of een telefonische toelichting, gelieve contact op te nemen met:

Sophos Benelux
Marnix van Meer
Tel: +31 655700255
m.vanmeer(at)sophosbenelux.com

Creative Strategies
Elke De Ridder

Tel: +32 2 267 41 60
ederidder(at)creative-strategies.eu.com