Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


BERICHT

NS-site voor internationale treinkaartjes gebrekkig

Via de website van NS Internationaal zijn internationale treinkaartjes te koop. Maar de kans bestaat dat de klant te veel betaalt, vanwege dure omwegen of verzwegen kortingsmogelijkheden. Als de klant het stadium van concrete aankoop al haalt, want veel bestemmingen zijn niet te koop en het systeem loopt geregeld vast. Dat blijkt uit een onderzoek van ROVER.

ROVER testte de beschikbaarheid van kaartjes, de juistheid van de verstrekte informatie en het gebruiksgemak van de online ticketverkoop van NS Internationaal. Uit het onderzoek blijkt dat slechts weinig bestemmingen daadwerkelijk te boeken zijn. En zelfs voor de beschikbare reizen is vaak alleen maar een kaartje via een onnodige, soms zelfs urenlange omweg te koop. In het verslag staat hoe het onderzoek is uitgevoerd.

Voor dit onderzoek zijn begin september in totaal 89 reizen onderzocht. Deze reizen waren naar of van belangrijke buitenlandse bestemmingen, zoals naar goed te bereiken hoofdsteden van landen in de regio. Ondanks dat doorgaans grotere bestemmingen gekozen waren, waren slechts 30 reizen (34%) boekbaar. Soms werden alle redelijke verbindingen genoemd, maar in de meeste gevallen was dat niet zo. Het boekingsprogramma werkt met slechts vier grensovergangen (via Oldenzaal, Arnhem, Roosendaal en Maastricht). Dat kan tot flinke omwegen leiden: Enschede-Zürich via Arnhem duurt drie tot vier uur langer dan via Münster in Duitsland. En voor Heerlen-Keulen wordt de reiziger via Arnhem gestuurd in plaats van Aken: twee extra overstappen, drie uur langer onderweg en 120% duurder. De grensovergang via Maastricht is alleen boekbaar vanuit of naar stations in Zuid-Limburg. Wie van Venlo naar Visé wil, krijgt een reisadvies via Maastricht, maar een kaartje via Roosendaal en Antwerpen. De kosten zijn dan bijna drie keer zo hoog.

De verkoop via de site is niet gemakkelijk voor de klant. De site loopt regelmatig vast, of komt met onduidelijke foutmeldingen. De meeste kaartjes zijn voor verschillende verbindingen geldig, bijvoorbeeld een trein eerder of later. Maar doorgaans maakt NS dat niet duidelijk. Voor reizen naar München en Basel verkoopt de site alleen kaartjes voor de twee rechtstreekse treinen (een dagtrein en een nachttrein), terwijl met één overstap in Duitsland veel meer verbindingen bestaan.

Internetverkoop kan voor veel reizigers handig zijn, omdat er nog maar tien stations zijn waar een kaartje naar Berlijn, Londen of Parijs - of een kleiner station - te koop is. En de automaten hebben maar een beperkt assortiment. Maar de NS-site is zo gebrekkig, dat veel reizigers er niets aan hebben of een kat in de zak kopen. Klik hier voor de complete tekst van bedoeld onderzoek.

10 oktober 2007


----------
Adresgegevens van ROVER
Postadres: Postbus 2132
3800 CC Amersfoort
Bezoekadres: Utrechtseweg 59
3818 EA Amersfoort
(maandag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur)
Telefoon: 033 - 422 04 50
Informatie buitenland: 033 - 422 04 54 (alleen voor leden) Fax: 033 - 422 04 51